Χώρα Αγιά

Η Αγιά έστειλε το δικό της μήνυμα: «Ενίσχυση 300 ευρώ/στρέμμα για όλα τα μήλα, 400 για τα κάστανα»

Η Αγιά έστειλε το δικό της μήνυμα: «Ενίσχυση 300 ευρώ / στρέμμα για όλα τα μήλα, 400 για τα κάστανα» – Δυναμικό και μαζικό το αγροτικό συλλαλητήριο στην Κεντρική πλατεία της κωμόπολης – Αναγγέλθηκε νέο συλλαλητήριο καστανοπαραγωγών την Τρίτη 24/1 στον κόμβο Γυρτώνης

Ρεπορτάζ: Νίκος Γουργιώτης

Την ανάγκη να ενισχυθούν οικονομικά, αλλά και με μέτρα στήρι­ξης του πρωτογενούς τομέα, βροντοφώναξαν σήμερα Κυριακή 22/1 στην Αγιά πλήθος αγροτών που κατέκλυσαν με τα τρακτέρ τους την Κεντρική πλατεία της κωμόπολης διαμηνύοντας στην Κυβέρνηση πως ενωμένοι όσο ποτέ θα διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους στο ακέραιο.

Αιτήματα που όπως λένε αφορούν ξεκάθαρα και μόνο την επιβί­ωσή τους και φυσικά τη δυνατότητα να μπορούν να συνεχίσουν να καλ­λιεργούν.

Από όλους όσους πήραν τον λόγο, από τον δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Κίσσαβος» Γιώργο Ζέικο, από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καστάνων και Ακτινιδίων Στομίου και Καρίτσας Ευθύμιο Τριανταφύλλου, από τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς Βασίλη Σμυρλή και από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αμπελακίων Ευθύμιο Καζαντζή, εκφρά­στηκε έντονη πικρία και απογοήτευση.

Πικρία για το ότι, όσον αφορά τα μήλα, η αρχική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφί­μων, που μιλούσε για ενί­σχυση 300 ευρώ / στρέμμα, άλλαξε σε μια νεό­τερη, ασαφή, καθόλου ξε­κάθαρη για ποιες ποικιλίες, που μιλά για κλιμα­κωτή ενίσχυση από 250 ως 300 ευρώ. Απογοήτευση για το ποσό των 150 ευρώ που ανακοινώ­θηκε για τα κάστανα, το οποίο από τους καστανοπα­ραγωγούς θεωρείται αστείο μπροστά στην πρωτόγνωρη φετινή ζημιά που υπέστησαν. Δια στόματος, μάλιστα, του κ. Τριανταφύλλου, παθιασμένα τονίστηκε ότι για τα κάστανα δεν θα θεωρηθεί κανένα ποσό κάτω από τα 400 ευρώ ικανο­ποιητικό και ανακοινώθηκε για αύριο Τρίτη συλλαλητή­ριο καστανοπα­ραγωγών στον κόμβο Γυρτώνης.

Στο συλλαλητήριο από όλους υπογραμμίστηκε το ότι για άλλη μια φορά φέτος κι αυτή η κινητοποίηση ήταν υπερκομματική, ήταν μαζική, ήταν δυναμική, και ζητήθηκε επιτακτικά να συνεχιστεί ο αγώνας έτσι, με ενω­μένους σαν μια γροθιά όλους τους αγρότες, πέρα από κόμματα, πα­ρατά­ξεις και ιδεολογίες.

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η ομιλία του κ. Τριανταφύλλου, απο­δεικνύοντας τη δυσχερή θέση όπου έχουν περιέλθει οι καστανοπα­ραγω­γοί, ο οποίος επισήμανε πως η φετινή χρονιά τείνει να τινάξει στον αέρα επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στις οποίες έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα ο Συνεταιρισμός Καστάνων και Ακτινιδίων Στομίου και Καρίτσας, ενώ την πραγματική κατάσταση με το εμπόριο μήλου έδωσε ο κ. Ζέικος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, το 1992, πουλώ­ντας ο παραγωγός ένα κιλό μήλα, αγόραζε τέσσερα λίτρα πετρέλαιο ή πέ­ντε κιλά λίπασμα, ενώ πλήρωνε ένα μεροκάματο πουλώντας μια κλούβα μήλα. Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, για να πληρώσει ένα μεροκάματο πρέπει να πουλήσει 200 ως 250 κιλά μήλα!!!

Από τον κ. Ευάγγελο Ντακούλα, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς, αναγνώσθηκε ψήφισμα αιτημάτων προς τον υπουργό Γεωργίας, τους βουλευτές του νομού και τον περιφερειάρχη, το οποίο έχει ως εξής:

«Εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας για την υπαναχώρηση του Υπουργού Γεωργίας σε ότι αφορά τη διαφορετική στρεμματική απο­ζημίωση και αποκλεισμό ποικιλιών μήλου στο πλαίσιο της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος . Πρόκειται για προσπάθεια που έχει στόχο την ενότητα του αγώνα μας. Ζητάμε το ποσό των 300 ευρώ να αφορά όλα τα στρέμματα κι όλες τις ποικιλίες, όπως είχε δεσμευτεί με εξαγγελία ο Υπουργός στις 2 Γενάρη, σαν ελάχιστη ανάσα στη ζημιά μας.

Διεκδικούμε τη συνδεδεμένη ενίσχυση και ζητάμε να σταματήσει τώρα η ελληνοποίηση των εισαγόμενων μήλων.

Για το κάστανο η τιμή των 150 ευρώ ανά στρέμμα είναι απαράδε­κτη, αφού η απώλεια εισοδήματος είναι πάνω από 80%.

Να εισαχθούν τα κεράσια και τα αμύγδαλα στα προϊόντα που θα στηριχθούν λόγω των εξευτελιστικών τιμών πώλησης.

Επιμένουμε να ζητάμε μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολό­γητο πετρέλαιο, ρεύμα στα 0,07 λεπτά.

Διεκδικούμε κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα για να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών, μια διαδικασία με την οποία οι μεγαλέμποροι θησαυρίζουν, εμείς δεν πληρωνόμαστε τον μόχθο μας και η κατανάλωση τα τρώει πανάκριβα.

Η επαρχία μας μαραζώνει, πολλοί συνάδελφοι δεν θα καλλιεργή­σουν φέτος λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τι­μών που εισπράξαμε.

Συνεχίζουμε ενωμένοι τον αγώνα με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων».

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, Ανάβρας, Γερακαρίου, Αετολόφου, Νερομύλων, Μεταξοχωρίου, Μελι­βοίας, Ποταμιάς, Καρίτσας και Σκήτης. Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί «Κίσσαβος», «Ορεινά», Μελιβοίας, Καρίτσας, Σκήτης – Ποταμιάς, Ανά­βρας, Αμπελακίων. Επίσης το ΠΑΚ Θεσσαλίας, η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Αγιάς, η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, η Λαϊκή Συσπέιρωση Αγιάς και η παρά­ταξη «Αγιά – Νέα Εποχή».

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email