Χώρα Αγιά

Ανακοίνωση της “Νέας Εποχής” σχετικά με δημοσίευμα αντιδημάρχου του Δήμου Αγιάς για την αξιοποίηση του Δάσους Πολυδενδρίου

Αγιά 18/2/2023

Διαβάσαμε με πολύ ενδιαφέρον, σε πρόσφατο δημοσίευμα, τις προτάσεις του Δήμου Αγιάς για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού δάσους Πολυδενδρίου. Έναν θησαυρό που η Ελληνική πολιτεία ουσιαστικά αγόρασε αντί ενός μη ευκαταφρόνητου τιμήματος  από τον τέως βασιλέα και που σύμφωνα με την τότε κυβέρνηση θα αποδίδονταν στον Δήμο Μελίβοιας και νυ  Δήμο Αγιάς. Από τότε ουσιαστικά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη του, κάτι πολύ συνηθισμένο στη χώρα μας.

Πάντα είναι χρήσιμο να ακούγονται απόψεις και προτάσεις. Όμως όταν αυτές προβάλλονται ως προτάσεις του Δήμου Αγιάς, όπως έγινε στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα. Για παράδειγμα, μείναμε με την απορία του πώς προέκυψε αυτή η πρόταση; Είναι δυνατόν ο Δήμος Αγιάς να προβάλει λύσεις και σχέδια τα οποία είναι άγνωστο πού και πότε έχουν συζητηθεί;

Βέβαια, στην Δήμο Αγιάς είμαστε εξοικειωμένοι με αποφάσεις του τύπου «αποφασίζουμε και διατάζουμε» ή του τύπου «κάνουμε ότι γουστάρουμε επειδή εμείς, ξέρουμε». Το έχουμε δει και στην ανάπλαση  των παραλίων που αν και στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, το μεγαλύτερο μέρος της θα διαμορφωθεί με αφορμή ένα επείγον έργο ομβρίων υδάτων. Με τον τρόπο αυτό ο επικείμενος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός καθίσταται δέσμιος  της υπάρχουσας κατάστασης και ουσιαστικά ακυρώνεται. Ποτέ βέβαια δεν μάθαμε τι απέγιναν κάτι μακέτες που κάποιος αρχιτέκτονας κατασκεύασε με εντολή του Δήμου Αγιάς, αλλά χωρίς καμία απόφαση. Μακέτες που σε μια νύχτα εξαφανίστηκαν. Επίσης σύντομα όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες, θα βρεθούμε μπροστά στο αδιέξοδο της στάθμευσης, καθώς δεν υπήρξε σοβαρή πρόβλεψη μέχρι τώρα. Ίσως χρειαστεί κι εδώ μια κανονιστική απαγόρευση σαν αυτήν που απαγορεύει το παρκάρισμα αυτοκινήτων στις πλατείες, αλλά μόνο στη Μελιβοία. Το είδαμε και στην ανέγερση του Δημαρχείου, όπου ενώ είχε αποφασιστεί η μετατροπή του κτιρίου Αντωνίου σε Δημαρχείο με κονδύλια της Ε.Ε., σε μια νύχτα προεκλογική, ανασύρθηκε μια μελέτη που αφορούσε τον Δήμο Αγιάς προ Καλλικράτη και έτσι τώρα θα κάνουμε δύο Δημαρχεία. Ένα με χρήματα της Ε.Ε. και ένα με χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Το βλέπουμε και στην πλατεία της Αγιάς, όπου εκμεταλλευόμενοι «πλάγιους δρόμους» των νόμων, καταφέραμε να φτιάξουμε ένα σχέδιο για μια πλατεία, το οποίο είναι του τύπου «σας αρέσει δεν σας αρέσει, αυτό είναι». Όλοι μάθαμε εκ των υστέρων τί περίπου πρόκειται να γίνει χωρίς κανείς να ερωτηθεί.

Κι όλα αυτά υπό τη δήλωση του Δημάρχου ότι δεν χρειάζεται να ρωτάμε και πολλούς γιατί θα μπερδευτούμε. Καθαρά «Δημοκρατικές» αντιλήψεις.

Το δάσος Πολυδενδρίου είναι ένας θησαυρός για τον τόπο μας. Πρέπει να αξιοποιηθεί για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τόπου και των κατοίκων. Όχι για να ευνοηθούν κάποιοι προτείνοντας λύσεις που μπορεί να περιφέρονται γύρω από τα δικά τους συμφέροντα ή τις επαγγελματικές δραστηριότητες.

Πρέπει να σχεδιαστεί με βάσει κανόνες περιβαλλοντικής αλλά και οικονομικής βιωσιμότητας και όχι αφηρημένες προτάσεις ιδεών οι οποίες μπορεί και να προκύπτουν μεταξύ «τύρου και αχλαδίου». Εκτός αν πιστεύουμε ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί πουλώντας σουβενίρ και καθρεφτάκια.

Πρέπει να βοηθάει στη μείωση της ανεργίας του τόπου μέσα από διαφανείς διαδικασίες και όχι μέσω απ’ ευθείας αναθέσεων σε «φιλικές» μας εταιρείες μέσα από τι οποίες προσλαμβάνονται σε προεκλογικό χρόνο υπάλληλοι στον Δήμο. Μια μέθοδος αρκετά προσφιλής στον Δήμαρχό μας. Είτε πρόκειται για διοικητικές υπηρεσίες, είτε για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, είτε για την περισυλλογή των σκουπιδιών. Αναθέτουμε σε μια εταιρεία τη διαχείριση ενός προβλήματος και η εταιρεία προσλαμβάνει υπαλλήλους, άγνωστο(:) με ποια κριτήρια.

Πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις πιθανές δραστηριότητες (όχι μόνο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης), οι οποίες, είτε είναι ήδη ενεργές, είτε πρόκειται να ενεργοποιηθούν και να αναπτυχθούν έχοντας ως επίκεντρο το συγκεκριμένο δάσος.

Αν ο πραγματικός στόχος του Δημάρχου Αγιάς είναι η ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την αξιοποίηση του δάσους Πολυδενδρίου, τότε καλό είναι να αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση για το θέμα και όχι να δημοσιεύει μέσω αντιδημάρχων του εκθέσεις ιδεών. Τις είδαμε άλλωστε αυτές τις εκθέσεις με τη λεγόμενη υιοθέτηση μονοπατιών. Μια δήθεν πολλά υποσχόμενη πρόταση η οποία εκτός από την προσωπική προβολή κάποιων δεν οδήγησε σε κάτι άλλο.

Τέλος, αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε για μια ακόμη φορά λίγο πριν τις εκλογές την αξιοποίηση των θερμών νερών στη θέση Λουτρό. Μιας και πλησιάζουμε σε εκλογές, καιρός είναι να ξανανοίξει η κουβέντα για το νερό των 42⁰C που ακόμη και σήμερα για να αξιοποιηθεί, ψύχεται για να ποτίζονται καλλιέργειες. Και φυσικά για ακόμη μια φορά για το ιαματικό κόκκινο νερό που για ακόμη μια τετραετία έχει αφεθεί στην τύχη του, αφού τίποτα δεν έχει γίνει παρά τα παχιά λόγια.

Η ανάπτυξη προφανώς μας προσπέρασε…

Αγιά 2019-Νέα Εποχή

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email