Χώρα Αγιά

Αγιόκαμπος: Γέφυρα σύγχρονη, αλλά με πεζοδρόμια… “τυφλά”

Σύγχρονη, μεγάλη και ζωτικής σημασίας γέφυρα στον Αγιόκαμπο, αλλά τους πεζούς… τους ξέχασαν!!!

Ρεπορτάζ: “Χώρα Αγιά”

Ένα τεράστιας σημασίας έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον Αγιόκαμπο είναι η γέφυρα που κατασκευάστηκε στη θέση «Πουρί». Γέ­φυρα η οποία ήρθε να αντικαταστήσει ιρλανδική διάβαση και να δώσει οριστικό τέλος στο πρόβλημα που συχνά πυκνά προέκυπτε σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων όταν το πέρασμα από το συγκεκριμένο σημείο ήταν αδύνατο λόγω των νερών που το ρέμα με ορμή κατέβαζε.

Η γέφυρα κατασκευάστηκε επί υφιστάμενου ασφαλτοστρωμένου κλάδου που συνδέει την Κάτω Σωτηρίτσα με την επαρχιακή οδό Αγιάς – Αγιοκάμπου και που αποτελεί την κύρια πρόσβαση του οικισμού από την κατεύθυνση της Λάρισας. Γεφυρώθηκε δε άνοιγμα 48 μέτρων περίπου. Το πλάτος της γέφυρας ανέρχεται σε 11,50 μέτρα και αφορά 8 μέτρα οδόστρωμα συν τα πεζοδρόμια εκατέρωθεν (1,75 μέτρα έκαστο).

Το έργο παραδόθηκε στον Δήμο Αγιάς κι εδώ και καιρό τα οχή­ματα διέρχονται του ρέματος με απόλυτη ασφάλεια. Τα οχήματα ναι… Με τους πεζούς, όμως, τι γίνεται;

Πολίτης παρατήρησε και μας επισήμανε ότι αν και υπάρχουν πε­ζοδρόμια, αυτά όλως παραδόξως είναι «τυφλά». Οι σιδερένιες μπάρες προστασίας, που ορθώς έχουν τοποθετηθεί στα σημεία επαφής του κατα­στρώματος της γέφυρας με τα πεζοδρόμια, όταν φτάνουν στην έξοδο της γέφυρας και από τις δύο πλευρές συγκλίνουν τόσο που ουσιαστικά κλεί­νουν την είσοδο ή την έξοδο του πεζού στη ή από τη γέφυρα. Με απλά λόγια, δηλαδή, τα υπάρχοντα πεζοδρόμια «ακυρώνονται», είναι σαν να μην υπάρχουν, κι ως εκ τούτου είναι σαν να απαγορεύεται η κίνηση πε­ζών από τη μια πλευρά του ρέματος στην άλλη!!!

Τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα… Γιατί έχει συμβεί αυτό σε μια τόσο σύγχρονη γέφυρα που αναμφίβολα έχει λύσει ένα μεγάλο και χρό­νιο πρόβλημα της περιοχής; Γιατί έχει κοπεί η δίοδος στους πεζούς, στους περιπατητές; Ή, γιατί το ίδιο το έργο, έτσι όπως έχει γίνει, τους οδηγεί να κινούνται επί του δρόμου για να περάσουν τη γέφυρα με με­γάλη επικινδυνότητα, ενώ έχουν δημιουργηθεί μεγάλα και ασφαλή πεζο­δρόμια πλάτους σχεδόν δύο μέτρων το καθένα; Έπρεπε να το παραλάβει έτσι ο Δήμος Αγιάς; Κι αν έπρεπε, μήπως ο Δήμος είναι αυτός που όφειλε να φροντίσει ώστε τα υπάρχοντα πεζοδρόμια να οδηγούν σε άλλα πεζοδρόμια του δρόμου που ακολουθεί προς τους οικισμούς, είτε του Αγιοκάμπου από τη μια πλευρά, είτε της Κάτω Σωτηρίτσας από την άλλη;

Και τελικά, η γέφυρα είναι για πεζούς και οχήματα ή είναι μόνο για τα οχήματα;

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email