Χώρα Αγιά

“Βαράτε κλαριντζήδες” / Επιστολή αναγνώστη

Βαράτε κλαριντζήδες

Στις 2 Αυγούστου 2023 εκοιμήθη ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Σαμαράς, εφημέριος στο Μεταξοχώρι Αγιάς. Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος για τον θάνατό του εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: ‘”Μετά πολλής θλίψεως, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος αναγγέλλει την εις Κύριον εκδημία του Πρωτοπρεσβύτερου Ιωάννου Σαμαρά, Εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Μεταξοχωρίου Αγιάς, ο οποίος εκοιμήθη σήμερα, από φυσικά αίτια, σε ηλικία 67 ετών, Επρόκειτο για σεμνό και ιεροπρεπή Κληρικό αγαπητό από τον λαό της επαρχίας Αγιάς…”.

Την ίδια ημέρα η Μητρόπολη συνδιοργανώνει στην Βελίκα, στο Θέατρο Θάλασσας, και στην ίδια Αρχιερατική Περιφέρεια του εκλιπόντος ιερέως, εκδήλωση, με παραδοσιακή μουσική, στο πλαίσιο των Αυγουστιάτικων εκδηλώσεών της, μέσω του φορέα πολιτισμού “Μαγνήτων Κιβωτός”, στην οποία παρευρίσκονταν και ο Σεβασμιώτατος Ιγνάτιος, με σκοπό να ελαφρύνουν το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα αυτής της περιόδου, αγαλλιάζοντας και ψυχαγωγώντας τους κατοίκους της επαρχίας, τους παραθεριστές και τους επισκέπτες της περιοχής.

Ο Σεβασμιώτατος Δημητριάδος στην αντιφώνηση του είπε: “Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να προσευχόμαστε στην Παναγία ακόμη και μέσα από τα τραγούδια μας” και εξέφρασε την μεγάλη του αγάπη για τον τόπο της Αγιάς, για τα χωριά της και για τους ανθρώπους της’’.

Όμως παρέλειψε να μας πει πώς εμείς οι Έλληνες, και ιδιαίτερα οι χριστιανοί, τιμούμε τους νεκρούς μας; Και μάλιστα όταν πρόκειται για ένα παιδί του, συλλειτουργό και αδελφό 67 ετών που βρίσκονταν στο νεκροκρέβατο 10 χιλιόμετρα μακρύτερα και τον πενθούσε ολόκληρη η επαρχία, μαζί με τα 8 ορφανά παιδιά και τη χήρα πρεσβυτέρα, που ήταν για αυτούς το μοναδικό τους στήριγμα, η ελπίδα, η ζωή, η ανάσα τους.

Δεν πρέπει να αναφερθώ άλλο στην οικογένεια του εκλιπόντος για λόγους προσωπικών δεδομένων γιατί εξάλλου ο Δήμος μας είναι μία οικογένεια και γνωριζόμαστε.

Τα λόγια παρηγοριάς, συμπαράστασης, συμπόνοιας, η πολλή θλίψη, ο πόνος, ο χαμός και η απώλεια ενός υπερπολύτεκνου ιερέα από πότε εκφράζονται από την εκκλησία μας με κλαρίνα και βιολιά;

Οι αρχαίοι Έλληνες στους πολέμους έκαναν εκεχειρίες για να τιμήσουν και να θάψουν τους νεκρούς τους. Εμάς τους σύγχρονους και χριστιανούς σε ειρήνη, τί θα μας πείραζε να αναβάλλουμε την μουσική εκδήλωση για μερικές μέρες για να θρηνήσουμε έναν πνευματικό, σεμνό, ιεροπρεπή και αγαπητό κληρικό καθώς τον χαρακτηρίζουν, όπως εξάλλου έπραξαν και οι απόφοιτοι του Λυκείου Αγιάς και μπράβο τους!

Μέσω της παρούσας επιστολής κάνω έκκληση στον Δήμαρχο Αγιάς, στον Πρόεδρο της Κοινότητας Μεταξοχωρίου, σε Συλλόγους και φορείς της πόλης μας, να αναλάβει κάποιος την πρωτοβουλία, να έρθει σε επαφή με την οικογένεια, να συζητήσουν τα προβλήματά τους και να συνδράμουμε σε ότι απαιτείται, γιατί με τραγούδια και χορούς δεν λύνονται προβλήματα.

Κατά τα άλλα, βαράτε κλαριντζήδες… “Έχε γεια Παναγιά, τα μιλήσαμε, όνειρο ήτανε τα λησμονήσαμε…”.

Αγιά, 5 Αυγούστου 2023

Μανίκας Γιάννης

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email