Χώρα Αγιά

Γέφυρα Αγιοκάμπου – Ρέμα Πουρί… ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!! (κείμενο Ευάγγελου Μανίκα, Μηχανικού Τ.Ε.)

Με το πέρας σχεδόν της καταιγίδας Daniel, πάλι ο Δήμος Αγιάς κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Πάλι το ρέμα Πουρί στον Αγιόκαμπο πλημμύρισε και κατέστρεψε τόσο περιουσίες ιδιωτών, όσο και έργα υποδομής.

Η γέφυρα Αγιοκάμπου στο ρέμα Πουρί, γνωστή ως γέφυρα «Καλατράβα», εγκαινιάστηκε το έτος 2009 με κόστος κατασκευής 1.585.000 ευρώ και έχει μήκος περίπου 33 μέτρα.

Εμπνευστής του έργου, ο τότε διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Λάρισας. Κατασκευάστηκε σε θέση ανατολικότερα άλλης παλιάς γέφυρας η οποία εξαιτίας των μικρών ανοιγμάτων και του μικρού ελεύθερου ύψους, λειτουργούσε ως φράγμα των μεταφερόμενων κορμών δέντρων σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων.

Τον Δεκέμβριο του 2012 «τρύπησε» η γέφυρα «Καλατράβα» στον Αγιόκαμπο λόγω υποσκαφής από τα κύματα, αλλά και της  έντονης βροχόπτωσης, όπου πάλι πλημμύρισε η ευρύτερη περιοχή. Τον Ιούλιο του 2017, τον Φεβρουάριο του 2018 και τον Δεκέμβριο του 2019 πλημμύρισε πάλι η γέφυρα «Καλατράβα». Το καλοκαίρι του 2020 υποχώρησε ένα καπάκι φρεατίου με αποτέλεσμα να κινδυνέψει ένα παιδί. Τον Οκτώβριο του 2021 με την κακοκαιρία «Αθηνά» πάλι δημιουργήθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές.

Κάθε φορά που δημιουργούνται καταστροφές στη γέφυρα «Καλατράβα», αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ο Δήμος Αγιάς κηρύσσονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπου και εισέρρεαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ για έργα αποκατάστασης.

Για παράδειγμα:

•           2.700.000 ευρώ τον Απρίλιο του 2021 για αντιπλημμυρικά έργα.

•           1.100.000 ευρώ τον Αύγουστο του 2022 για αντιπλημμυρικά έργα.

•           και πάρα πολλά άλλα.

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σχεδόν κάθε χρόνο και φυσικά πάντα εξαιτίας ή/και της υπερχείλισης του ρέματος Πουρί και της γέφυρας «Καλατράβα».

Τώρα λίγα λόγια ως Μηχανικός: η διατομή του ρέματος 700 μέτρα δυτικά της γέφυρας «Καλατράβα» είναι περίπου 50 μέτρα πλάτος και περίπου 3 μέτρα ύψος όχθης, δηλαδή εμβαδόν διατομής περίπου 150 τετραγωνικά μέτρα. Αντίστοιχα, 20 μέτρα δυτικά της γέφυρας «Καλατράβα» είναι περίπου 22 μέτρα πλάτος και περίπου 2,5 μέτρα ύψος, δηλαδή εμβαδόν διατομής 55 τετραγωνικά μέτρα και κάτω από την γέφυρα, το καθαρό πλάτος είναι περίπου 30 μέτρα και ύψος περίπου 2,50 μέτρα δηλαδή εμβαδόν διατομής 75 τετραγωνικά μέτρα.

Η κοίτη του ρέματος συνεχώς μειώνεται, σε απόσταση 700 μέτρων(περίπου υποδιπλασιάζεται, δηλαδή μειώνεται στο μισό). Ταυτόχρονα το ρέμα αυτό πλημμυρίζει επανειλημμένα από τότε που κατασκευάστηκε η γέφυρα (αισίως, 14 χρόνια).

Η παροχή σχεδιασμού ενός αντιπλημμυρικού έργου διευθέτησης υδατορέματος γίνεται υπολογίζοντας την παροχή πλημμύρας για συγκεκριμένη περίοδο επαναφοράς.

Γεννώνται τα εξής ερωτήματα:

1.         Γιατί φταίει πάντα ο καιρός και τα ακραία φαινόμενα και όχι το συγκεκριμένο έργο; (τόσο το πλάτος της κοίτης όσο και η γέφυρα).

2.         Αφού πλημμυρίζει τόσο συχνά, γιατί δεν παραδέχεστε ότι υπάρχει κατασκευαστικό λάθος;

3.         Πόσα χρήματα θα ξοδευτούν ακόμη για αποκαταστάσεις – αποζημιώσεις για ένα κακοσχεδιασμένο έργο;

Δήμαρχε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Είμαστε τόσα χρόνια: στο ίδιο έργο θεατές και λύση ΔΕΝ βρήκατε. ΔΕΝ μπορείτε.

Φανταστείτε να έπεφτε η βροχή που έπεσε στο Πήλιο στην περιοχή μας!!!

Φτάνει πια η επανάληψη της ιστορίας.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση του ρέματος Πουρί απαιτεί την πλήρη καθαίρεση της τόσο επικίνδυνης γέφυρας «Καλατράβα» Αγιοκάμπου και την διαπλάτυνση της κοίτης του ρέματος ώστε να μην ξαναζήσουμε στο μέλλον αντίστοιχα συμβάντα, ούτε να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Για να θυμίσουμε στους παλαιότερους και να μαθαίνουν οι νεότεροι, στην θέση που σήμερα βρίσκεται αυτή η γέφυρα, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, έχουν χαθεί δύο ανθρώπινες ζωές, δύο συμπολιτών μας, ενός παιδιού και του πατέρα του από τα φουσκωμένα νερά αυτού του ρέματος.

Στην μνήμη αυτών των ανθρώπων που είχαν χαθεί, οφείλουμε να δώσουμε λύση και να αποτρέψουμε την επανάληψη αυτού του τραγικού γεγονότος με κάθε τρόπο.

Ευάγγελος Μανίκας

Μηχανικός Τ. Ε.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email