Χώρα Αγιά

Δημήτρης Χασιώτης: “Αυτές οι εκλογές είναι μια σημαντική ευκαιρία ν’ αλλάξουμε σελίδα στον Δήμο Αγιάς”

“Αυτές οι εκλογές είναι μια σημαντική ευκαιρία ν’ αλλάξουμε σελίδα στον Δήμο Αγιάς”


Κείμενο προτάσεων για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα του Δήμου Αγιάς

Δημήτρης Χασιώτης

*Επιχειρηματίας

*Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον συνδυασμό «Αγιά – Ένας Δήμος – Ένα Μέλλον», με επικεφαλής τον Θεόδωρο Ριζούλη


Ο πρωτογενής τομέας στον Δήμο Αγιάς, τα τελευταία χρόνια, δέχεται συνεχή πλήγματα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες – που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά – και από την έλλειψη στήριξής του.

Οι αγρότες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, και σε αυτόν τον καθημερινό τους αγώνα, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης είναι αμέτοχοι.

Ποτέ, μέχρι σήμερα, δεν σχεδίασαν κάποιο πρόγραμμα ανάδειξης του πρωτογενή τομέα του τόπου μας ή ένα πρόγραμμα προβολής και ανάπτυξής του.

Ποτέ, μέχρι σήμερα, δεν έχουν καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον αγροτικό κόσμο για να συζητήσουν προτάσεις στήριξής του και την δημιουργία ενός αναπτυξιακού προγράμματος για τον τόπο, που θα στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα.

Θα πρέπει, επιτέλους, να στραφούμε, με σοβαρότητα, σε αυτό το μεγάλο κεφάλαιο του δήμου μας, και να σχεδιάσουμε μαζί του το μέλλον του, προς όφελος όλων.

Ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον συνδυασμό «Αγιά – Ένας Δήμος – Ένα Μέλλον», με επικεφαλής τον Θεόδωρο Ριζούλη, αναφέρω με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους του μόχθου, ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας για την επόμενη μέρα του δήμου.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα εξής:

Βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.

Μείωση του κόστους άρδευσης.

Υλοποίηση πληθώρας, εξειδικευμένων και στοχευµένων αρδευτικών έργων µε στόχο την αξιοποίηση τόσο των υπόγειων, όσο και των υπέργειων, υδάτων της περιοχής.

Επέκταση του δικτύου άρδευσης ώστε να αυξηθούν οι αρδευόµενες εκτάσεις.

Καθαρισμός των καναλιών άρδευσης.

Βελτίωση – εξωραϊσμός αλιευτικού καταφυγίου Κουτσουπιάς.

Διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας ενός µελισσοκοµικού πάρκου το οποίο αποτελεί καινοτομία.

Δημιουργία συνεταιρισμών ή ομάδων αγροτών ώστε να ενισχυθεί η ποιότητα και η προστιθέμενη αξία των προϊόντων.

Ανάπτυξη της µεταποίησης / τυποποίησης αγροτικών προϊόντων. Στον δευτερογενή τομέα το στοίχημα είναι τα προϊόντα να τυποποιούνται στον τόπο µας γιατί η υπεραξία κρύβεται στην διαδρομή από το χωράφι, στο ράφι.

Μικρές οικοτεχνικές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες µπορούν µε σύγχρονες προδιαγραφές και τυποποίηση, να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό.

Ψηφιακός µετασχηµατισµός του γεωργικού τομέα που ωθεί τη γεωργία στον εκσυγχρονισμό µε την αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος όχι µόνο των αγροτών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, καθιστώντας τις καλλιέργειες της περιοχής µας πεδίο εξέλιξης, προόδου και ανάπτυξης. Οι στόχοι επιδιώκονται µεταξύ άλλων µέσα από: συνεργασίες µε πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, δημοτικά δίκτυα και την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, την οργάνωση αγροτικών συνεδρίων για την ενημέρωση των αγροτών στις νέες τάσεις των προϊόντων.

Ενημέρωση για νέα αγροτικά µηχανήµατα.

Συµµετοχή στις αγροτικές εκθέσεις.

Ένταξη σε εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Διεύρυνση αγορών (εγχώρια και διεθνή) για τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων του δήμου.

Να αναδείξουμε προϊόντα μας σε Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.). µε την εξέλιξη της ποιότητας και την υποστήριξη καινοτόμων προτάσεων τυποποίησης.

Τέλος, η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα µε την τουριστική προβολή του Δήμου, μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και των δύο τομέων.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email