Χώρα Αγιά

Νίκος Ντάγκας / Σειρά προτάσεων για την στήριξη των επιχειρηματιών του Τουρισμού μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel

Παράπλευρες, καταστροφικές απώλειες και στην οικονομία του Τουρισμού


Κείμενο προτάσεων για την στήριξη των επιχειρηματιών του Τουρισμού

Νίκος Ντάγκας,

*Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δήμου Αγιάς

*Επιχειρηματίας στον χώρο του τουρισμού και των υπαίθριων δραστηριοτήτων

*Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την “ΠΑΔΗΚ Αγιάς” του δημάρχου Αντώνη Γκουντάρα


Μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, που έπληξε και την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, οι συνέπειες ήταν πράγματι καταστρο­φικές σε οικίες, επιχειρήσεις, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Ήδη έχουν εξαγγελθεί κάποιες χρηματοδοτήσεις και μορφές στή­ριξης. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν, γιατί η κατα­στροφή ήταν βιβλική και ολοκληρωτική, οπότε χρειάζεται σίγουρα μια πιο γενναία στήριξη για την επανεκκίνηση ζωής και βιοπορισμού.

Ένα σχέδιο ανάλογης δράσης και στήριξης χρειάζονται, φυσικά, μεταξύ άλλων, κι ένα πλήθος επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον του­ρισμό, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν τεράστιες άμεσες και έμ­μεσες ζημιές.

Οι επιχειρήσεις, που δρα­στηριοποιούνται στα παραλία Π.Ε. Λάρι­σας και Μαγνησίας, αποκλείονται, μέχρι τώρα, από μέτρα στήριξης για τον εξο­πλισμό που έχει καταστραφεί ή έχει χαθεί λόγω του κυματισμού στον ίδιο καιρικό φαινόμενο.

Δεν έχει προβλεφθεί ακόμη τίποτα για όλες τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας που ασχολούνται με τον τουρισμό, όπως πρα­κτορεία, λεωφορεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, καφετέριες, εποχικά κα­ταστήματα, ταβέρνες, δραστηριότητες, εμπόριο ψαριών κ.α., και χάσανε εισόδημα της τάξης του 90-100%, με προοπτική επανεκκίνησης άγνωστη για όλους. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η καταστροφή πα­ραλιών, μονο­πατιών, χώρων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, η απαγόρευση κολύμβησης, ο φόβος κατανάλωσης ψαριών άλλα και κρέατος, σε πολλά σημεία το μη πόσιμο νερό, δημόσιες υποδομές σε πάρα πολλές περιοχές κατεστραμμένες, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό οικονομικό περι­βάλλον για τις επιχειρήσεις αυτές.

Το απότομο κλείσιμο της σεζόν στις αρχές του Σεπτέμβρη, σε μια εποχή που στις περιοχές μας άρχισε να παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει μια τεράστια απώλεια εσόδων σε επιχειρήσεις του τουρισμού, στην αλυσίδα τροφοδοσίας αυτών και στο ανθρώπινο δυναμικό εργασίας.

Ο συνδυασμός όλων αυτών με την οικονομική κρίση που κατα­γράφηκε έντονα την φετινή χρονιά με την καθυστέρηση της έναρξης της σεζόν και με τις απανωτές ολικές ακυρώσεις του Σεπτέμβρη, βρίσκουν αυτόν τον κόσμο σε απόγνωση με τεράστια βάρη. Εκπέμπουν SOS για άμεση στήριξη και ζητούν μέτρα με ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Κάποια μετρά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και προτείνονται:

-Εξάλειψη γραφειοκρατικών διαδικασιών (προϋποθέσεις) που βγάζουν εκτός επιχειρήσεις για αποκατάσταση ζημιών.

-Να ενταχθούν στη στήριξη και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κυματισμό με άμεση καταγραφή.

-Να ενταχθούν οι επιχειρήσεις του τουρισμού σε δέσμη μέτρων πιθανά ανάλογες με την περίοδο του covid με άμεση επιχορήγηση.

-Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων κινητής και ακίνητης πε­ριούσιας για ένα έτος.

-Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων, για ένα 6μηνο, τραπεζικών και πι­στωτικών ιδρυμάτων.

-Απαλλαγή από την περαιτέρω καταβολή των επιστρεπτέων.

-Άμεση εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων στις επιχειρήσεις από τους Δήμους και την Περιφέρεια.

-Κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης.

-Ειδική πρόβλεψη για την περιοχή της Θεσσαλίας στον Κοινωνικό του­ρισμό και τουρισμό για όλους.

-Ενδυνάμωση στο πρόγραμμα προβολής για τις περιοχές που έχουν πλη­γεί.

-Αύξηση του ποσοστού επιδότησης στο 80% για τις καινούργιες επενδύ­σεις από τα προγράμματα Leader και ΕΣΠΑ.

-Να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας νέου προγράμματος των αναπτυξι­ακών εταιριών του Leader άμεσης υλοποίησης, μέσα στην χρονιά 2023-’24, με αυξημένους πόρους και με τροποποιήσεις που θα διευκολύνουν τους επενδυτές στην υποβολή νέων προτάσεων.

-Να υπάρξει μια σαφής κατεύθυνση στα προγράμματα με μεγάλο ποσο­στό επιδότησης για την διαχείριση νερού και ενέργειας, ώστε να αναβαθ­μι­στούν οι υποδομές τους και να συμπληρώσουν την πράσινη ατζέντα που είναι αναγκαίο στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα άλλα και την ποιό­τητα.

-Αναστολή, για ένα 6μηνο, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώ­σεων.

-Μείωση του αντιτίμου χρήσης αιγιαλού και παραλίας για το 2023 με συμψηφισμό στην καινούρια χρονιά.

-Άμεση επαναξιολόγηση στο θεσμικό πλαίσιο χρήσης αιγιαλού και πα­ραλίας.

Αιτήματα που έχουν συμπεριληφθεί σε υπομνήματα από το Επιμε­λητήριο Λάρισας, Δήμο Αγιάς, Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, Επαγγελ­ματικών Συλλόγων της περιοχής, ΑΕΝΟΛ.

Σε αυτήν την κραυγή αγωνίας για το αύριο, περιμένουμε την άμεση εξέταση από τα συναρμόδια υπουργεία.

 

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email