Χώρα Αγιά

Γιάννης Αναστασίου / Το όραμά του για τον Δήμο Αγιάς με δήμαρχο τον Θοδωρή Ριζούλη μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην “Χώρα Αγιά”

Οι συστάσεις για τον Γιάννη Αναστασίου προς τον κόσμο της Αγιάς σίγουρα θα ήταν περιττές εάν αυτήν η συνέντευξη δινόταν σε μια άλλη χρονική περίοδο, όχι εκλογική.

Λίγο πριν, όμως, τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, οφείλουμε μια πλήρη παρουσίαση του συνεντευξιαζόμενου προς τους δημότες, που καλούνται την ερχόμενη Κυριακή να αξιολογήσουν και να ψηφίσουν ποιος πραγματικά μπορεί να τους εκπροσωπήσει άξια στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Γιάννης Αναστασίου, λοιπόν, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγιά.

Ο πατέρας του δάσκαλος από την Σωτηρίτσα με μακρινή καταγωγή από Στόμιο και Καρίτσα, και η μητέρα του αγρότισσα από την Μελιβοία.

Πήγε σχολείο στην Αγιά, ενώ το 1994 αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ και από την μεθεπόμενη χρονιά ξεκίνησε να δουλεύει ως ιδιώτης οδοντίατρος μέχρι και σήμερα. Έχει μεταπτυχιακό στα οδοντικά εμφυτεύματα και διατηρεί στην Αγιά ένα πολύ σύγχρονο οδοντιατρείο γενικής οδοντιατρικής και εμφυτευματολογίας.

Ήταν από τους πρώτους αθλητές του Γυμναστικού Συλλόγου “ΕΡΜΗΣ” Αγιάς, ενώ διετέλεσε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του.

Είναι ειδικός γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας και μέλος του Δ.Σ. της Στοματολογικής Εταιρείας Θεσσαλίας.

Η επίσημη ενασχόλησή του με τα κοινά του τόπου ξεκίνησε το 2014. Έχει εκλεγεί δύο συνεχόμενες φορές ως δημοτικός σύμβουλος Αγιάς κι έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου για 7 χρόνια.

Το 2018 επιλέχθηκε ως ένα από τα πρώτα μέλη του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έχει εκλεγεί αρκετές φορές ως μέλος του Συνεδρίου της.

Είναι λάτρης της τεχνολογίας και της πληροφορικής.

Σύζυγός του είναι η Άννα Γεροπούλου, ιδιώτης βιοπαθολόγος, και είναι πατέρας του Γιώργου και της Μαρίας που σπουδάζουν και οι δύο στο ΑΠΘ.


Συνέντευξη: “Χώρα Αγιά”


-Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου κατέρχεστε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αγιάς, για πολλοστή μάλιστα φορά. Ποια κίνητρα σας παρωθούν να ασχολείσθε επί τόσα χρόνια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα έντονα;

Αγαπώ τον τόπο μου, τον τόπο που μεγάλωσα, και στον οποίο εργάζομαι και κατοικώ σχεδόν 30 χρόνια. Στεναχωριέμαι που όλα αυτά τα χρόνια βλέπω να γίνονται πράγματα χωρίς να ρωτάει κανείς τους ίδιους τους δημότες. Στενοχωριέμαι να βλέπω αυτόν τον πλούσιο τόπο να μην μπορεί να αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε και όσο θα έπρεπε. Να μην μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια αντίστοιχες και όμορες περιοχές, όπως της Πιερίας και της Μαγνησίας. Πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω προς αυτήν την κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής η προσφορά μου ήταν μόνο από την θέση της αντιπολίτευσης, όπου θέλω να πιστεύω με τις παρεμβάσεις μου αρκετές φορές βοήθησα να ληφθούν σωστές αποφάσεις. Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να προσφέρω περισσότερα από την θέση της συμπολίτευσης. Ο Θοδωρής Ριζούλης ήδη στελεχώνεται από άξιους υποψηφίους και συνεργάτες. Μαζί μπορούμε να δώσουμε στον Δήμο Αγιάς την ώθηση που χρειάζεται. Όσο για το πόσο έντονα πολιτεύομαι, ίσως να έχει να κάνει με τον χαρακτήρα μου. Όταν παίρνω κάτι στα σοβαρά, δίνω όλο μου τον εαυτό.

-Από ποιες ηθικές αρχές πρέπει να χαρακτηρίζεται μια Δημοτική Αρχή για να είναι δημιουργική, αποτελεσματική, έντιμη, συνεπής, σεβαστή και αποδεκτή και να αφήσει ιστορία από το πέρασμά της στον Δήμο; 

Σεβασμός και αγάπη για τον άνθρωπο, δικαιοσύνη, εντιμότητα, διαφάνεια και ανιδιοτέλεια. Αν αυτές τις αρχές τις συνδυάσει κανείς με εργατικότητα, σχέδιο, συνέπεια και ανοικτό μυαλό, τότε νομίζω πως έχει βάλει τις βάσεις για μια Δημοτική Αρχή που θα δημιουργήσει πολλά.

-Η παρούσα δημοτική αρχή κατόρθωσε να ανανεώνει τη θητεία της στη διοίκηση του Δήμου κάποιες τετραετίες. Πού οφείλεται αυτό και γιατί πιστεύετε ότι τώρα πρέπει να παραδώσει την σκυτάλη;

Βασικά θεωρώ πως κανείς δεν πρέπει να παραμένει σε μια θέση εξουσίας/ισχύος για πολύ καιρό. Ο κίνδυνος να διαφθαρεί και να απομακρυνθεί από τις βασικές ηθικές αρχές είναι μεγάλος. Στην περιοχή μας έχουμε το όχι τόσο ασυνήθιστο φαινόμενο της παραμονής του ίδιου ανθρώπου για πάρα πολλά χρόνια στην ίδια θέση. Προφανώς κάτι κάνει πολύ καλά για να το καταφέρνει. Θα πρέπει όμως όλοι να διερωτηθούμε αν αυτό το κάτι είναι υπέρ του τόπου ή υπέρ του ιδίου και κάποιων που οπαδικά τον υποστηρίζουν. Νομίζω πως ο τόπος πρέπει να αλλάξει σελίδα. Οι δημότες δεν πρέπει να φοβηθούν την αλλαγή. Άλλωστε, αν κάποιος δεν μπορεί να ολοκληρώσει το όραμά του σε 2 ή 3 θητείες, δεν θα μπορέσει ποτέ.

-Κάθε υποψήφια δημοτική παράταξη πρέπει να έχει ένα όραμα για τον Δήμο που θα διοικήσει, με βάση το οποίο θα καταρτίσει το πρόγραμμά της. Ποιο είναι το όραμα της δικής σας παράταξης;

Ένας από τους λόγους που με ώθησε να ασχοληθώ με τα κοινά ήταν η μη συμμετοχή του κόσμου στις αποφάσεις του δήμου. Ε, λοιπόν αυτό είναι ένα από τα δικά μου οράματα. Συζητώντας με τον Θοδωρή Ριζούλη προ μηνών είδαμε ότι συμφωνούμε σε πολλά. Ανάμεσα σ’ αυτά και το να προκαλέσουμε την συμμετοχή του κόσμου στις αποφάσεις. Είναι αδιανόητο, κατά την γνώμη μου, να κατασκευάζονται πλατείες και να μην ξέρει κανείς τι και πώς θα γίνουν. Είναι απαράδεκτο να σχεδιάζονται αναπλάσεις λες και πρόκειται για την αυλή κάποιων. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων και να συμμετέχει στον σχεδιασμό τέτοιων έργων. Άλλωστε, γι’ αυτόν  γίνονται. Μπορεί να είναι δυσκολότερο ή κάποιοι να μην θέλουν να αναλαμβάνουν τέτοιες ευθύνες, όμως είναι πολλοί αυτοί που το θέλουν και πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία. Φαντάζομαι ότι το σωστό μοντέλο διοίκησης είναι μια εκλεγμένη αρχή να προτείνει και να συζητά με τους δημότες λύσεις τις οποίες τελικά θα υλοποιήσει.

Επιπλέον, ο Δήμος πρέπει να δίνει λύσεις στους δημότες και να μην δημιουργεί εμπόδια. Πρέπει να στέκεται αρωγός στα προβλήματα της καθημερινότητάς του. Ακόμη και σ’ αυτά που μπορεί να μην εμπίπτουν στις τυπικές αρμοδιότητες ενός δήμου. Και πρέπει να δημιουργεί ευκαιρίες, για ανάπτυξη και δημιουργία. Η ανάπτυξη πρέπει να έχει στόχο τον άνθρωπο.

Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε έναν δήμο που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και θα δίνει λύσεις αποδεκτές και διαχρονικές.

-Η εκάστοτε αντιπολίτευση, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, πλειοδοτεί πάντοτε σε υποσχέσεις, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το κόστος και τις πηγές, από τις οποίες θα αντλήσει τους αναγκαίους πόρους για την υλοποίησή τους. Η παράταξή σας έχει εκπονήσει κοστολογημένο πρόγραμμα για τα αντίστοιχα έργα;

Το έσοδα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένα. Η χώρα μας βγαίνει από μια μεγάλη οικονομική κρίση κι αυτή η οικονομική στενότητα είναι φυσικό επακόλουθο. Την ίδια στιγμή όμως στατιστικές μελέτες δείχνουν οι ΟΤΑ δεν είναι και οι καλύτεροι στην διαχείριση των οικονομικών. Πολλοί θεωρούν ότι ένα μέρος των εσόδων των δήμων διατίθενται με σκοπό την επανεκλογή και όχι την δημιουργία. Θεωρώ πως με σωστή διαχείριση των οικονομικών υπάρχει αρκετός χώρος για έργα. Οι δήμαρχοι πρέπει να εκλέγονται με τον απολογισμό του έργου τους και όχι τον απολογισμό των «εξυπηρετήσεων». Αυτά όσον αφορά τα εσωτερικά. Άλλες πηγές είναι φυσικά το κράτος όπου ο Δήμος πρέπει να είναι έτοιμος να πιέσει και να αντλήσει πόρους καθώς και Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Η Δημοτική Περιφέρεια Αγιάς περιλαμβάνει και κάποιες πρώην Κοινότητες. Ποια θα είναι η μέριμνά σας γι’ αυτές, αν κερδίσετε τις εκλογές;

Το μοντέλο διοίκησης όπως το έχουμε στο μυαλό μας, δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην λειτουργία των τοπικών (Δημοτικών) κοινοτήτων. Οι πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια δεν είναι μόνο για να παίρνουν οδηγίες και εντολές από τον δήμαρχο, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Για εμάς τα τοπικά συμβούλια αποτελούν βασικό μέσο επικοινωνίας με τους δημότες. Βασικό μας μέλημα είναι να ανασχεθεί, ακόμα και να αντιστραφεί, το ρεύμα της εσωτερικής μετανάστευσης στον Δήμο μας. Πολλοί γονείς αφήνουν το χωριό για να έρθουν στην Αγιά ή ακόμη χειρότερα για να πάνε στην Λάρισα ή και αλλού. Κι αυτό γιατί οι υποδομές δεν τους βοηθούν να μείνουν εκεί. Γονείς ταλαιπωρούνται για να πάνε τα παιδιά τους σχολείο κάθε πρωί, ηλικιωμένοι δεν έχουν τρόπο να μετακινηθούν παρά μόνο με το σχολικό λεωφορείο κι αυτό εφόσον υπάρχει κ.ο.κ. Βασικό μας μέλημα θα είναι οι κάτοικοι όλων των χωριών να έχουν όλα όσα χρειάζονται για να διαμένουν ανθρώπινα στον τόπο τους. Δύσκολο, δαπανηρό, αλλά πρέπει να γίνει. Αυτό θα πει  δικαιοσύνη, ισότητα.

-Η κάθε απερχόμενη Δημοτική Αρχή κατηγορείται για λάθη και παραλείψεις. Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι τα σοβαρότερα που διέπραξε η παρούσα Δημοτική Αρχή;

Καθημερινότητα, αξιοκρατία, διαφάνεια. Η Αγιά είναι μικρός τόπος και γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο, όμως νομίζω ότι ο καθένας μας γνωρίζει τουλάχιστον μια περίπτωση αναξιοκρατίας, τουλάχιστον μια περίπτωση αδιαφάνειας, πολύ περισσότερες περιπτώσεις στην επίλυση απλών καθημερινών προβλημάτων, όπως η καθαριότητα.

-Και μια καθαρά προσωπική ερώτηση. Για σας, τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, σε ποιον τομέα πρέπει να δίνει βαρύτητα μια Δημοτική Αρχή;

Σε όλους. Στα οικονομικά, στον πολιτισμό, στην καθαριότητα, την οργάνωση και την μηχανοργάνωση, τα έργα υποδομής, την ασφάλεια των πολιτών, τον τουρισμό, την αναζήτηση προγραμμάτων χρηματοδότησης, την ανάπτυξη του δήμου και την ευμάρεια των δημοτών. Πρέπει να δίνει σημασία σε όλα αυτά τα οποία θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη του τόπου, η οποία θα οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή για τους δημότες. Αυτές τις ημέρες περάσαμε μια από τις πιο δύσκολες κακοκαιρίες στην ιστορία της χώρας μας με επίκεντρο αρχικά τον δήμο μας και τον γειτονικό Βόλο και στην συνέχεια την κεντρική Θεσσαλία. Στον δήμο μας η καταστροφή ήταν σχεδόν ολοκληρωτική όσον αφορά τις καλλιέργειες. Είχαμε επίσης καταστροφές στο οδικό δίκτυο αλλά και σε σπίτια και περιουσίες. Οι δήμοι οφείλουν να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να προλαμβάνουν και να ελαχιστοποιούν τις συνέπειες τέτοιων φαινομένων. Πρέπει να είναι κοντά στους δημότες και να προωθούν την αλληλεγγύη ανάμεσά τους, αλλά και προς κάθε δοκιμαζόμενο συνάνθρωπό μας. Πρέπει να εμπνέουν εμπιστοσύνη στους δημότες. Κάτι που όπως είδαμε στην περίπτωση του νερού, η απερχόμενη δημοτική αρχή πολύ εύκολα απώλεσε. Μαζί με τον Θοδωρή Ριζούλη και τους αξιολογότατους  συνυποψήφιους στον συνδυασμό μας, δίνουμε μια υπόσχεση: Να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για το καλό του τόπου.

-Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτήν την συζήτηση που είχαμε.

Εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email