Χώρα Αγιά

Στέφανος Βούρτουρας / Ένας μαχητής της ζωής στο πλάι του Αντώνη Γκουντάρα / Συνέντευξη στην “Χώρα Αγιά”

Ο Στέφανος Βούρτουρας γεννήθηκε, μεγάλωσε στον Δήμο Αγιάς, και σε αυτόν δραστηριοποιείται επαγγελματικά.

Η ζωή του πριν τέσσερα χρόνια πήρε ξαφνικά μια άλλη τροπή κι έκτοτε βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Βιώνοντας την καθημερινότητα πλέον από μια διαφορετική σκοπιά και ερχόμενος αντιμέτωπος με διάφορες προκλήσεις, αποφάσισε να ιδρύ­σει τον Σύλλογο «Πρόσβαση» για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και αναπτυξιακές διαταραχές. Σε αυτήν την προσπάθεια τον στηρίζουν κι άλλα άτομα της ευρύτερης περιοχής της Αγιάς τα οποία έχουν επίσης διά­φορα κινητικά προβλήματα, οι συνοδοί – φροντιστές τους, εθελοντές και φίλοι εντός και εκτός Ελλάδας.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά ήταν ανέκαθεν κομμάτι της ζωής του. Εθελοντής πυροσβέστης όσο λειτουργούσε το ΕΣΕΠΑ Μελιβοίας, μέλος του Συλλόγου Επαγγελματιών Βελίκας – Σωτηρίτσας, επί χρόνια πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ιδρυτικό μέλος και για ένα διάστημα πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Αγιάς «Ζωή», ιδρυτικό μέλος του Αθλητικού Σωματείου Μπάσκετ με Αμαξίδια «Ολύμπια Λάρι­σας» και, όπως προαναφέραμε, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συλλό­γου «Πρόσβαση».


Συνέντευξη: “Χώρα Αγιά”


Είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του συνδυα­σμού ΠΑΔΗΚ Αγιάς του δημάρχου Αντώνη Γκουντάρα. Πως πήρατε την απόφαση να συμμετέχετε στις φετινές δημοτικές εκλογές;

Ο λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ και να λάβω μέρος στον συν­δυασμό του κ. Γκουντάρα είναι η ανάγκη να δοθούν λύσεις για την πρόσβαση και ευζωία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων του Δήμου μας.

Σκοπός μου είναι, στην περίπτωση που εκλεγώ, να ανταποδώσω έμπρακτα την βοήθεια που έλαβα από τους συντοπίτες μου όλα αυτά τα χρόνια, κάνοντας ότι καλύτερο μπορώ για τους συνανθρώπους μου και τον τόπο μας που τόσο αγαπώ. Όταν αναφέρομαι δε στις ευαίσθητες κοινω­νικές ομάδες, δεν εννοώ μόνο τους ανθρώπους με αναπηρία, αλλά και όλα τα εμποδιζόμενα άτομα, όπως έγκυες γυναίκες, μητέρες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους με προσωρινά προβλήματα υγείας. Και ‘δω μιλάμε για το τουλάχιστον 50% της κοινωνίας μας! Όλοι μας έχουμε δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την ευζωία. Χρέος μας είναι να πράξουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τους συνανθρώπους μας.

Πρέπει να ξέρετε ότι είναι τεράστια τα οφέλη ενός προσβάσιμου Δή­μου για τους ανθρώπους των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, ψυχολο­γικά και κοινωνικά. Είναι ζωτικής ανάγκης να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, καφέ, εστιατό­ρια, παραλία, θάλασσα και να λαμβάνουν μέρος στα κοινωνικά δρώμενα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Υποψηφιότητα, λοιπόν, με σαφέστατο στόχο την δημιουργία ενός πραγματικά ανθρώπινου Δήμου.

Όπως το λέτε. Στόχος είναι ο Δήμος Αγιάς να γίνει, όπου αυτό είναι εφι­κτό, πρότυπο προσβασιμότητας σε όλη την Ελλάδα! Αυτός είναι και ο λόγος που μου δίνει την δύναμη, από την θέση του αναπηρικού αμαξι­δίου που βρίσκομαι, να προσπαθήσω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για όλα το εμποδιζόμενα άτομα και τους επισκέπτες του Δήμου μας.

Μέχρι σήμερα θεωρείτε ότι η νυν δημοτική αρχή του κ. Γκουντάρα έκανε βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, που είναι κι ο δικός σας στόχος όπως λέτε;

Ναι, βέβαια, έκανε. Μπορώ εύκολα να σας αναφέρω σχετικά παραδείγ­ματα. Η άριστη πρόσβαση στο νέο δημαρχείο της Αγιάς και στην κε­ντρική πλατεία, η ανάπλαση της παραλιακής οδού στην Βελίκα, η πρό­σβαση στην θάλασσα. Όλα αυτά τα έργα είναι 100% προσβάσιμα για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα.

Τι έφεραν αυτά τα έργα σε σας και τους εμποδιζόμενους συνανθρώ­πους μας;

Μια νέα ευκαιρία στη ζωή. Αυτό έφεραν κι αυτό φέρνουν τέτοιου εί­δους έργα. Μπορώ, πλέον, να πάω βόλτα, από το σπίτι μου στην Βε­λίκα, στο κέντρο, χωρίς να βάλω σε κίνδυνο την δική μου ζωή και την ζωή της συνοδού μου, διότι δεν είναι πια ανάγκη να πάμε από τον δρόμο με φόβο μήπως μας παρασύρει κάποιο αυτοκίνητο. Μπορώ να μπω στο νέο δημαρχείο ώστε να έχω πρόσβαση στης δημοτικές υπηρεσίες που στε­γάζονται εκεί. Μπορώ να κάνω βόλτα στην νέα πλατεία της Αγιάς μας, να λαμβάνω μέρος στα πολιτιστικά δρώμενά της, να πιω έναν καφέ και να χαίρομαι που βλέπω τα παιδιά να παίζουν, να τρέχουν, να γελούν και να είναι χαρούμενα. Μπορώ να μπω ανεμπόδιστος στην θάλασσα χάρη στις ράμπες που έστησε ο Δήμος, να κολυμπήσω, να απολαύσω έξω την παραλία. Αυτό είναι τεράστιο όφελος για την ψυχολογία και την απο­κατάστασή μου.

Θέλετε να σας πω τι άλλο έφεραν αυτά τα έργα; Δεν είμαι πλέον ο μόνος που κυκλοφορεί με το αναπηρικό αμαξίδιο στα παράλια του Δήμου μας. Φέτος το καλοκαίρι, λόγω των εξυπηρετήσεων που παρέχουν αυτά τα έργα, ήμασταν πολλοί, όπως ήμασταν επίσης πολλοί και οι άνθρωποι που μπορέσαμε να μπούμε στην θάλασσα. Να ξέρετε ότι όσο καλύτερη πρόσβαση δημι­ουργήσουμε, τόσο και περισσότερος κόσμος θα ξεφύγει από την ιδρυ­ματοποίηση στο ίδιο του το σπίτι, τόσο περισσότερα χαμόγελα θα βλέπουμε.

Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσω της «Χώρα Αγιά» στους κατοί­κους της περιοχής;

Απευθύνομαι, λοιπόν, σε όλους εσάς που διαβάζετε αυτήν την στιγμή αυτήν την συνέντευξη και λέω τούτο:

Η δική σας βοήθεια είναι πολύτιμη και η συμμετοχή σας είναι θετι­κός αρωγός σε αυτή την προσπάθειά μας.

Σας θέλουμε δίπλα μας για να πετύχουμε μαζί αυτό το τεράστιο έργο!

Σας καλώ, όποιος από εσάς θέλει, να έρθετε σε επαφή μαζί μου για καταγραφή προβλημάτων, προτάσεων και λύσεων, διότι λίγο – πολύ όλοι έχουμε έναν κοντινό μας άνθρωπο σε μία από τις ευάλωτες ομάδες.

Απευθύνω και ένα επιπλέον κάλεσμα σε όλους τους ΑμεΑ, οι οποίοι θα χρειαστεί να βγούνε πιο ενεργά έξω στην κοινότητα, διότι μόνο έτσι θα δει ο κόσμος ότι υπάρχουμε.

Θα χρειαστεί οι ίδιοι οι ΑμεΑ να ασχολούμαστε με τα κοινά, να δί­νουμε λογικές λύσεις και να συνεργαζόμαστε με τους συνανθρώπους μας για το κοινό καλό!

Μόνον έτσι, και όλοι μαζί, θα καταφέρουμε να έχουν όλοι οι άνθρω­ποι πρόσβαση στη ομορφιά της ζωής και του τόπου μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάω την στήριξή σας στις εκλο­γές της 8ης του Οκτώβρη.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email