Χώρα Αγιά

Οι εκλογές στην Αγιά μισό αιώνα πριν / Ποιες οι προτεραιότητες τότε σε έργα και υποσχέσεις / Ιστορική έρευνα της “Χώρα Αγιά”

«Τοποθέτηση δύο ή τριών λαμπτήρων μεγάλου βολτάζ εις την είσοδο της Αγιάς»

Οι εκλογές στην Αγιά μισό αιώνα πριν / Οι προτεραιότητες τότε στα υποσχόμενα έργα μέσα από το αρχείο του υποψηφίου τότε κοινοτάρχη Τάκη Κούρναβου

*Ακόμη μία ιστορική έρευνα της “Χώρα Αγιά”, με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές


Κείμενο: Νίκος Γουργιώτης


Εκλογές σήμερα, η περιοχή της Αγιάς έζησε άλλη μια προεκλογική περίοδο, και οι δημότες της έχουν, πια, τον τελευταίο λόγο στην επιλογή του ανθρώπου που θα διοικήσει τον τόπο την ερχόμενη πενταετία.

Η «Προοδευτική Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Αγιάς» του νυν δημάρχου Αντώνη Γκουντάρα, ο συνδυασμός «Αγιά – Ένας Δήμος – Ένα Μέλλον» με επικεφαλής τον Θεόδωρο Ριζούλη, και η «Λαϊκή Συσπεί­ρωση Αγιάς» με επικεφαλής τον Θανάση Παπαποστόλου, πραγματοποίησαν τις επαφές τους με τον κόσμο και παρουσίασαν ο καθένας από την σκοπιά του το πρόγραμμα έργων και δράσεων που υπόσχονται να υλοποιήσουν σε περίπτωση εκλογής. Έργα σύμφωνα με τις ανάγκες του σήμερα, σύμφωνα με τις ανάγκες της δεύτερης, πια, δεκαετίας του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τις ανάγκες μιας πολύπλευρα δυναμικής περιοχής.

Όλες αυτές οι προεκλογικές υποσχέσεις μάς έδωσαν την ευκαιρία να ανατρέξουμε στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές για την Αγιά, σχεδόν μισό αιώνα πριν, στο μακρινό 1975, και να δούμε ποιες ήταν οι τότε υποσχέσεις σε έργα “ανάπτυξης”.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 30 Μαρτίου. Η «Δημοκρατική Προοδευτική Ένωση» του Αντωνίου Του­τούζη έλαβε 976 ψήφους, ο «Ανεξάρτητος Συνδυασμός» του Κωνσταντίνου Παπαγγελή 337 ψήφους και η «Πρόοδος» του Δημητρίου Κούρναβου, στο αρχείο του οποίου βασίστηκε αυτή η αναδρομή, έλαβε 305 ψήφους.

Τριάντα τεσσάρων ετών τότε ο κ. Κούρναβος, έχοντας στο πλάι του τους Αμπελακιώτη Αθ. Νικόλαο, Γιάτσιο Λ. Λάμπρο, Γκιρλή Απ. Στυλιανό, Ζησούλη Αθ. Σταύρο, Θέο Ν. Δημήτριο, Καλόγηρο Χρ. Αθανάσιο, Τσότσα Δ. Ηλία και Χατζηρούφα Π. Βασίλειο, απευθυνόμενος από μπαλκόνι στον λαό της Αγιάς, έλεγε μεταξύ άλλων:

Αγαπητοί μου Συμπατριώται,

Κατερχόμενος εις τον προεκλογικό αγώνα, χαιρετώ όλους σας και ευχαριστώ διά την συμπαράστασίν σας.

Πατριώτες όλοι μας, φιλοδοξούμε και πιστεύουμε από βάθος της ψυχής μας κι εφόσον μπορούμε κάτι να προσφέρουμε στην πατρίδα μας, στον τόπο μας, στην κοινότητά μας, στα ίδια μας τα σπίτια, πρέπει να το πράξομεν, έστω ακόμη και αν υποστούμε κόπους και πίκρες γι’ αυτό. Διότι μόνον κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ευημερήσουμε και να δούμε ένα πραγματικά καλύτερο αύριο και γι’ αυτούς τους αγώνες δεν χρειάζεται μόνον να δουλέψει ένας, αλλά όλοι μαζί, ούτως ώστε να έχουμε τελειοποιήσει εκείνο που λέγεται ευημερία.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει ανάγκη από συσταθέντας κομματικούς συνδυασμούς, αλλά έχει ανάγκην από ανθρώπους ευγενώς προσφερομένους για το καλόν του τόπου.

Η περιοχή μας δεν χρειάζεται λόγια, αλλά έργα.

Δεν τάζουμε ότι θα γίνουν, αλλά προγραμματίζουμε ποια είναι αυτά που χρήζουν ανάγκη συμπαραστάσεως.

Πρώτον και κύριον είναι τα έργα υποδομής, και αυτά είναι:

1.     Το ρυθμιστικό σχέδιο του χωριού μας, ούτως ώστε να μην παρουσιάζεται η ακαταστασία η οποία παρουσιάζεται σήμερα.

2.     Η καλή συντήρηση των οδών του εσωτερικού δικτύου (τσιμεντόστρωση όπως π.χ. εις άλλα μέρη).

3.     Η διάνοιξη ορισμένων οδών ούτως ώστε να μην υπάρχει δυσκολία εις την αυτοκινούμενην μεταφοράν.

4.     Η σύνδεση διά γεφυρών ορισμένων νευραλγικών σημείων της Αγιάς.

5.     Διάνοιξη της κεντρικής γέφυρας Αγίου Αντωνίου λόγω της συνεχώς αναπτυσσόμενης κυκλοφορίας.

6.     Επείγει ανάγκη ασφαλτοστρώσεως, πλην των ψηφισθέντων, και ήδη υπό κατασκευή κεντρικών αρτηριών και άλλων τοιούτων όπως είναι άλλοι δύο ή τρεις κεντρικές αρτηρίες, ούτως ώστε να έχει τελειοποιηθεί το κεντρικόν οδικόν σύμπλεγμα. Αυτές είναι 28ης Οκτωβρίου από αρτοποιείο Καρδάρα μέχρι και νταμπάχανα, και Ηφαίστου η οποία είναι εκτός της κεντρικότητας αλλά και οδός με σφύζουσα ζωή, από πλατείας Φιλυρών μέχρι Αγίου Αθανασίου, ασφαλτόστρωση της οδού Μεγαλοβρύσου παρά τον συνοικισμόν και τέλος από νταμπάχανα έως κοινοτικό κατάστημα.

Στο καυτό θέμα του ηλεκτροφωτισμού όλοι μας έχουμε ανάγκη του αγαθού αυτού. Εκ παραλλήλου όλοι μας πληρώνουμε γι’ αυτό εξίσου, και εκ παραλλήλου είναι δείκτης πολιτισμού, γι’ αυτό κοινή απαίτηση όλων μας είναι:

1.     Η συνεχής σύνδεση μεταξύ κοινοτικής αρχής και πολιτών διά τας εκάστοτε ανάγκας ηλεκτροφωτισμού.

2.     Τοποθέτηση δύο ή τριών λαμπτήρων μεγάλου βολτάζ εις την είσοδο της Αγιάς, ούτως ώστε ο καθένας μας να νοιώθει ότι μπαίνει εις έναν τόπον ο οποίος δεν κοιμάται αλλά είναι ζωντανός, καθώς επίσης και παντοτινή παρακολούθηση των ελλείψεων των λαμπτήρων του εσωτερικού δικτύου.

3.     Επέκταση του δικτύου και εις τας πλέον απομακρυσμένας οικίας.

Στο διακαές θέμα της υδρεύσεως, η αλήθεια είναι ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες τας οποίας εκ του προβλήματος αυτού έχουμε υποστεί, νομίζω σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει επάρκεια ύδατος μετά την γενομένη κατασκευήν του νέου υδρευτικού δικτύου, που μπορεί και αυτό να χαρακτηρισθεί ως κακώς κατασκευασθέν διά αμιαντισωλήνων εις την πλέον χειροτέραν τοποθεσίαν του χωριού μας, χρειάζεται όμως επέκτασι εις ορισμένας απομακρυσμένας περιοχάς, ούτως ώστε να γίνουν βιώσιμες και οι ακραίες περιοχές μας.

Εις την γεωργίαν, εκεί ακριβώς που είναι στηριγμένη η οικονομία του τόπου μας, πρέπει να λάβει σάρκα και οστά, και να ενεργοποιηθεί ούτως ώστε και ο γεωργός να απολάβει πλήρως τα αγαθά εκείνα τα οποία αυτός ο ίδιος διά του ιδρώτος του παράγει. Και για να συντελεσθεί αυτό πρέπει:

1.     Να ανακαινισθεί το αγροτικό οδικό δίκτυο το οποίο αυτήν την στιγμή λέγω βρίσκεται εις την χειροτέραν κατάστασιν, άνευ ουδεμίας καλής βατότητας. Επίσης να υπάρξει διάνοιξη και άλλων αγροτικών οδών, ούτως ώστε να έχει συντελεσθεί απολύτως το όλον αγροτικόν οδικόν δίκτυο.

2.     Δεύτερος στόχος εις τον αγροτικόν προγραμματισμόν μας είναι και η απαλλοτρίωση μιας έκτασης η οποία δεν χρησιμεύει αυτήν την στιγμή για κανέναν σκοπόν και η οποία μπορεί ευκόλως να χρησιμοποιηθεί διά αγροτικάς καλλιεργείας.

3.     Διάνοιξη πραγματική των πηγαδιών εκ των οποίων μεγάλη έκταση κατ’ έτος κινδυνεύει να καταστεί εντελώς άχρηστος, δεν είναι νομίζω πολυδάπανος καίτοι ότι ουδεμία φροντίς υπήρξε.

Οι προγραμματισμοί αυτοί είναι ζωντανοί διότι και εσύ ο αγρότης δεν πληρώνεις το 3% επί των ακαθαρίστων εισοδημάτων.

4.     Το θέμα της ηλεκτροδότησης των υδρευτικών γεωργικών εγκαταστάσεων αντί του παλαιού μηχανοκινήτου συστήματος.

Διά την κτηνοτροφίαν θα προσπαθήσουμε διά την αποδέσμευσιν ορισμένων κοινοτικών εκτάσεων ούτως ώστε η κτηνοτροφία να καταστεί βιώσιμη και επικερδής. Τα νέα δε σφαγεία, τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή, πιστεύω ότι θα πληρούν όλους τους όρους και τις συνθήκες εκείνες οι οποίες να μην ταλαιπωρούν τους παραγωγούς κτηνοτροφικών ειδών.

Επίσης το θέμα των αγροτικών ποτιστρών τα οποία άνθρωποι ανέντιμοι καταστρέφουν μη λογιζόμενοι την ανάγκη που έχει η κτηνοτροφία από αυτές, αυτό το μικρό αλλά υποχρεωτικό έργο θα προστεθεί με την προσωπική μου μέριμνα.

Δια το θέμα αποκαταστάσεως αστέγων ξέρω καλώς ότι πολλοί εξ υμών είναι άστεγοι. Γι’ αυτούς η κοινότης πρέπει να λάβει μια ενεργός συμπαράστασιν ούτως ώστε να αισθανθούν και αυτοί την ευχαρίστηση της προσωπικής στέγης. Δια αυτόν τον λόγον, νομίζω ότι υπάρχει η απαιτούμενη έκταση δια να οικοπεδοποιηθή.

Δια τα ιδρύματα. Η Αγιά μας σήμερα είναι έδρα όπως ξέρουμε επαρχιακού κέντρου. Οφείλουμε όλοι μας να βροντοφωνήσουμε και να ενισχύσουμε διά όλων των μέσων ότι πρέπει αυτά τα οποία η επταετία μας αφαίρεσε, να επανέλθουν ως πρότερον θέμα και αυτά είναι το Ειρηνοδικείον, καθώς επίσης και το Αγρονομείον. Επείγει το θέμα αυτό διότι ως είπα και πρότερον δεν είναι μόνο ευεργέτημα για τον επαρχιώτη μας, αλλά είναι συμφέρον και για όλους μας, και πιο πολύ ακόμη για τον επαγγελματία.

Ένα άλλο θέμα είναι η κατασκευή δεύτερου δημοτικού σχολείου εις τον συνοικισμό και η ένταξη εξατάξιου δεύτερου δημοτικού σχολείου, καθώς επίσης και ο καταμερισμός του διοικητικού και του μαθητικού δυναμικού.

Το Νοσοκομείο το οποίο αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει την επαρχία ολόκληρον είναι εις θέσιν να εξυπηρετήσει αυτήν, νομίζω ότι χρειάζεται ριζική ανακαίνιση.

Διά τον τουρισμόν. Αγαπητοί μου ρίξτε μια ματιά γύρω σας, καμαρώστε αυτόν τον τόπο που λέγεται Αγιά. Νομίζετε ότι υπάρχουν παντού στην Ελλάδα τέτοιοι όμορφοι τόποι; Όχι, το λέγω με πίστην. Μήπως ξέρετε πού βρισκόμαστε τουριστικώς; Σας πληροφορώ εις την ανυπαρξία. Δεν νομίζετε ότι έχουμε και εμείς ανάγκη αυτού του αγαθού; Ερωτώ όμως. Τι συντελέσθη μέχρι σήμερα; Τίποτα το ουσιώδες.

Έχουμε εις την πρώτη μας εμφάνιση αυτό εκεί που βλέπετε και παρά μόνο έχει καταστεί απλώς πάρκινγκ των αυτοκινήτων. Παραμένει ένας καθ’ ολοκληρίαν άχρηστος και ανεκμετάλλευτος χώρος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά βρίθει σκουπιδιών. Πρέπει αυτός ο χώρος να πάρει την πρέπουσα θέση του, να γίνει το καμάρι μας, το στολίδι μας. Ολόκληρος η εμφάνισή μας είναι και αυτό ένα πρόβλημα.

Επίσης, υπάρχουν τα άλλα διάφορα αλσύλια τα οποία υπάρχουν ή κατά την κακήν μορφήν ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Και λέγω τούτο, ρίχτε μια ματιά εις την κοίτην του Αμύρου. Σας λέγω ότι και εκεί έχει γίνει απλώς ένας σκουπιδότοπος. Νομίζω ότι έφτασε η ώρα να μεριμνήσουμε γι’ αυτά, γιατί ειδάλλως δεν πρόκειται ουδέποτε να πούμε ότι έχουμε και εμείς ενταχθεί εις τον τουρισμόν.

Τέλος έρχομαι και εις το σημείον του αθλητισμού εις το οποίον εξαίρω όλως. Ιδιαιτέρως τον καθ’ όλον αξιοαγάπητον συμπολίτη μας κύριον Παναγιώτη Καρβασώνου, που έστω και με αυτά τα υποτυπώδη μέσα που διαθέτει η Αγιά μας εργάζεται αόκνως διά την ανύψωσιν της αθλητικής μας στάθμης και σήμερον το σωματείον αυτό που λέγεται Δωτιέας, ανέρχεται εις μεγαλυτέραν κατηγορίαν. Πώς όμως; Πού; Νομίζω αγαπητοί μου συμπατριώτες ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα και ιδιαιτέραν φροντίδαν και για το θέμα αυτό.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email