Χώρα Αγιά

Το Κυριακάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αγιάς κ. Ιγνατίου

Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά σήμερα 28 Ιανουαρίου.

Η συνάντηση του Ιησού Χριστού με τον αρχιτελώνη Ζακχαίο είναι μια θαυμάσια περικοπή, που χαρίζει στις καρδιές μας αισιοδοξία, θάρρος και βεβαιότητα για την ψυχική μας σωτηρία. Μας δείχνει τον δρόμο που μπορεί ο άνθρωπος να ακολουθήσει για να συναντηθεί με τον Κύριο και να επικοινωνήσει μαζί του. Είναι ο αληθινός δρόμος της μετάνοιας, που πρέπει να είναι έμπρακτη, όπως εκείνη του αρχιτελώνη Ζακχαίου.

Στη συγκεκριμένη ευαγγελική περικοπή βλέπουμε τον Ιησού να περνά από την Ιεριχώ κατά την πορεία του προς τα Ιεροσόλυμα. Στην Ιεριχώ, που ήταν σημαντική πόλη για το εμπόριο, έλαβε χώρα και η συνάντησή του Ιησού με το Ζακχαίο ο οποίος ήταν αρχιτελώνης του Γραφείου ελέγχου και επιβολής της φορολογίας επί των εξαγωγίμων εμπορευμάτων. Η θέση του αυτή τον βοήθησε να αποκτήσει χρήματα αλλά ταυτόχρονα να μην τον συμπαθούν και οι φορολογούμενοι. Ο τελώνης ήταν ο χειρότερος άνθρωπος στη συνείδηση Ιουδαίων της εποχής εκείνης.

Όταν ο Ιησούς Χριστός έφτασε στην Ιεριχώ, πλήθος κόσμου από όλα τα στρώματα της κοινωνίας μαζεύτηκε για να το δει. Έτσι και ο Ζακχαίος θέλησε να συναντήσει τον Ιησού ίσως γιατί πληροφορήθηκε ότι ο Κύριος δεν υποτιμούσε κανένα και αγκάλιαζε όλους τους ανθρώπους. Λόγω όμως του ότι ο Ζακχαίος ήταν μικρόσωμος και μαζεύτηκε και τόσος πολύς κόσμος, δεν μπορούσε να δει τον Ιησού και χωρίς να σκεφτεί ούτε την κοινωνική του θέση ούτε την προσωπική του αξιοπρέπεια σκαρφάλωσε σε μια συκομοριά που βρισκόταν εκεί. Τον έκαιγε μέσα του η επιθυμία να δει  «τον Ιησούν τις εστί». Αγνόησε λοιπόν τα σχόλια των άλλων και έτσι όχι μόνο αξιώθηκε να δει τον Ιησού αλλά απέκτησε και προσωπική εμπειρία της πραγματικότητας, ότι ο Κύριος δέχεται όλους τους ανθρώπους, ότι ο Κύριος δέχεται τους Τελώνες και τους αμαρτωλούς στη Βασιλεία του Θεού. «Ζακχαίε, σπεύσας κατάβηθι. Σήμερον γαρ εν τω οίκω σου δει με μείναι». Όχι μόνο απευθύνθηκε στο Ζακχαίο ο Κύριος αλλά του είπε ότι θα πάει και στο σπίτι του για να καταλύσει. Ήταν μια επίθεση αγάπης του Κυρίου προς το Ζακχαίο, τον οποίο καλεί με το όνομα του.

(πηγή: https://poimin.gr/kiriaki-ie-louka-tou-zakcheou/#google_vignette)

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αγιάς στέλνει το δικό του μήνυμα:

“Η συνάντηση του Χριστού με τον Ζακχαίο, περιγράφεται μ’ έναν μοναδικό τρόπο. Γιατί, κοντός αυτός, ανέβηκε στο δέντρο να δει τον Χριστό κι ο Χριστός κοιτάει ψηλά και του λέει: “Κατέβα, σήμερα θα μείνω στο σπίτι σου”.

Είναι έκπληξη η συνάντηση με τον Χριστό. Κι ο Χριστός αξιοποιεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να μας δώσει την ευκαιρία να τον συναντήσουμε, να μπει στο σπίτι μας.

Και σπίτι μας είναι η καρδιά μας. Μια καρδιά που διψάει να βρει πάντοτε τον Χριστό, κι ο Χριστός θα έρθει. Από μας εξαρτάται. Να έρθει ο Χριστός στο σπίτι μας. Να γίνει Κύριος της καρδιάς μας μ’ άλλα λόγια, και τότε όλα αλλάζουν. Η αδικία αποκαθίσταται. Επιστρέφουμε κάθε τι που στερήσαμε απ’ τους άλλους. Ξαναβρίσκουμε την κοινωνία της Αγάπης. Ο Χριστός αποκαθιστά κάθε τι που είναι αληθινό και αυθεντικό μέσα μας. Ο Χριστός μας χαρίζει μία αληθινή ζωή”.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email