Χώρα Αγιά

Αποκριά 2024 στην Ανατολή Αγιάς! Γλέντι, ξεφάντωμα και παράδοση για μικρούς και μεγάλους!

Ο Σύλλογος Ανατολιτών «Ιωάννης ο Πρόδρομος» οργανώνει και απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους κι όλες σε διήμερο εορτασμό της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας, στις 17 και 18 Μαρτίου στην Ανατολή Αγιάς.

Ο Σύλλογος, πιστός στην διατήρηση και διάδοση της παράδοσης και των εθίμων του τόπου, οργανώνει την Κυριακή 17 Μαρτίου, στις 7:30μμ, την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του ανάμματος της φωτιάς στην αυλή του σχολείου.

Στο χωριό αυτές τις ημέρες τα παλιά χρόνια συνήθιζαν να κόβουν θαμνώδη βλάστηση (“τζινάπενα”) από το δάσος και να ανάβουν τη φωτιά. Πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο, σύμφωνα και με τη Λαογραφία, σηματοδοτεί τη μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη. Η φωτιά έρχεται να κάψει ό,τι κακό και τη θέση του να πάρει το καλό.

Μετά τη φωτιά θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του Δημήτρη Μιχαλέ, με άφθονο κρασί και ψητά προσφορά του συλλόγου.

Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, στην αυλή του σχολείου, όπως κάθε χρόνο, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν νηστίσιμα εδέσματα, παραδοσιακή λαγάνα και φασολάδα, διατηρώντας την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου και παράλληλα γιορτάζοντας την ημέρα η οποία συμβολίζει την πνευματική και σωματική «κάθαρση» πριν από την κατάνυξη της Μεγάλης Σαρακοστής.

Προσκαλούνται όλοι, μικροί και μεγάλοι, να γιορτάσουνε και να ξεφαντώσουν!

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email