Χώρα Αγιά

Μήνυμα Αντώνη Γκουντάρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, για να τονίσει ακριβώς την ανάγκη υπεύθυνης και αποτελεσματικής διαχείρισης του νερού, ενός από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους, ενός πολύτιμου αγαθού της ζωής.

Με το σύνθημα «Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο», ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22α Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού στην ανθρωπότητα, αλλά και ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης.

Αν και για εμάς θεωρείται αυτονόητη η πρόσβαση σε καθαρό νερό και έχουμε την αίσθηση της αφθονίας του, για εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε παγκόσμιο επίπεδο το πόσιμο νερό είναι δυσεύρετο και μάλιστα με την πάροδο του χρόνου τείνει να μετατραπεί αγαθό σε ανεπάρκεια.

Η κρίση του πόσιμου νερού συνδέεται τόσο με τη συνεχιζόμενη μείωση της ποσότητάς του, όσο και με την υποβάθμιση της ποιότητάς του. Μία βασική αιτία της διαρκούς μείωσης των αποθεμάτων νερού είναι οι κλιματικές αλλαγές οι οποίες οφείλονται κυρίως στο φαινόμενο του θερμοκηπίου: Η αύξηση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα οδηγεί σε συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας της γης η οποία με τη σειρά της, αφενός, αυξάνει δραματικά την ταχύτητα κατά την οποία λιώνουν οι πάγοι του πλανήτη και, αφετέρου, διαταράσσει τις διαδικασίες της υδατόπτωσης και εξάτμισης και κατά συνέπεια τα συστήματα των υδάτινων πόρων. Εκτός από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα αποθέματα ύδατος στον πλανήτη μειώνονται εντυπωσιακά εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που παρατηρούνται όλο και πιο συχνά. Και όλα αυτά, τη στιγμή που το νερό κατασπαταλάται και υποβαθμίζεται έντονα από τον άνθρωπο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα που ο πληθυσμός της γης έχει τετραπλασιαστεί.

Η ΔΕΥΑ Αγιάς ως διαχειριστής του πόσιμου νερού στον Δήμο Αγιάς έχει την μεγάλη ευθύνη για την ποιότητα και την επάρκειά του. Μέσα από δράσεις χρηματοδοτικών προγραμμάτων, κυρίως Ευρωπαϊκών, αλλά και Εθνικών, επιδιώκουμε την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών οι οποίες θα συμβάλλουν στους παραπάνω στόχους.

Κατασκευάζουμε νέες δεξαμενές, νέα δίκτυα ύδρευσης, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, δίκτυα αποχέτευσης με περιβαλλοντολογικό πάντα πρόσημο. Συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή οδηγία μείωσης των εκπομπών CO2 με την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2MW τα οποία καλύπτουν το σύνολο των ενεργειακών μας αναγκών. Ωριμάσαμε περιβαλλοντολογικά το φράγμα «ΜΠΕΛΜΑ», όπου θα αποθηκευτούν πέντε εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού για τις ανάγκες τόσο της ύδρευσης, όσο και της άρδευσης.

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο όπου γίνεται μία προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του πολυτιμότερου αγαθού για τον άνθρωπο μέσω συγχωνεύσεων ΔΕΥΑ σε επίπεδο Περιφερειών ή Νομών.

Η προσπάθεια αυτή θα μας βρει απέναντι, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτόν τον στόχο. Μαζί μας είμαι σίγουρος ότι έχουμε την στήριξη όλων των πολιτών και όλης της κοινωνίας.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

ΑΣ ΤΟ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΑΓΙΑΣ

Αντώνης Ν. Γκουντάρας

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email