Χώρα Αγιά

Πρώτη εκδήλωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας

Πρώτη εκδήλωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας / Ανοιχτή διαβούλευση για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα της Θεσσαλίας


Με την  έναρξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της διημερίδας με θέμα «Γεωργική και Κτηνοτροφική Ανάπτυξη Θεσσαλίας – Προβλήματα- Προοπτικές», η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας ξεκίνησαν επίσημα την διαβούλευση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τον Daniel, με έμφαση στην προστασία της παραγωγής και της περιοχής από την ξηρασία και τις πλημμύρες.

Ανοίγοντας τις εργασίες της διημερίδας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, επεσήμανε  ότι πρακτικά τώρα ξεκινά η διαβούλευση για το μέλλον της Θεσσαλίας, η οποία πρέπει να γίνει με σοβαρότητα και τόνισε ότι η περιφέρεια θα πραγματοποιήσει άλλες τέσσερις εκδηλώσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, μέχρι τις 2 Μαΐου. Ο κ. Κουρέτας δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη διαβούλευση που ξεκίνησε η κυβέρνηση στη βάση του σχεδίου της ολλανδικής εταιρείας HVA το οποίο – όπως  είπε – έχει ένα ενδιαφέρον, αλλά αναρτήθηκε στη σελίδα της κυβέρνησης στα «αγγλικά» χωρίς να δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής να το μελετήσουν, αλλά και στους ίδιους τους συντάκτες του να αξιολογήσουν τα σχόλια όσων συμμετέχουν στη διαβούλευση. Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε, επίσης, στη μελέτη που έκανε ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, «Νέοι Δρόμοι στην Καινοτομία στην Π.Ε. Καρδίτσας», την οποία ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε εξαιρετική και η οποία περιλαμβάνει προτάσεις για την βελτίωση της καλλιέργειας του βάμβακος ώστε να αυξηθεί η υπεραξία του προϊόντος, αλλά και των «μικρών καρπών» των σιτηρών και πολλών ακόμα προϊόντων που μπορούν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Κατέληξε δε, μιλώντας για τον …Ξέρξη, ο οποίος από τότε που εκστράτευσε στην Ελλάδα είχε δει τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα προβλήματα της Θεσσαλίας.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Δημήτρης Λεωνίδας και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας κ. Δημήτρης Τσέτσιλας.

Στις ομιλίες τους, διακεκριμένοι καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων, καταξιωμένοι ερευνητές Ινστιτούτων, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και στελέχη της αγοράς, ανέπτυξαν διεξοδικά τα κυρίαρχα θέματα, όπως το μέλλον του βαμβακιού σε συνδυασμό με την επαπειλουμένη ξηρασία λόγω κλιματικής αλλαγής, τις προοπτικές όλων των άλλων καλλιεργειών με αναφορά στα επενδυτικά προγράμματα και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την καλλιεργητική διαδικασία, της μεταποίησης και το ζήτημα της ενέργειας, ενώ ακολούθησε συζήτηση.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της διημερίδας, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασίλης Κόκκαλης, αφού εξήρε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να ξεκινήσει αυτή τη σημαντική διαβούλευση, τόνισε ότι το ολλανδικό σχέδιο συνιστά προσβολή καθώς μεταξύ άλλων απουσιάζει -όπως είπε- το πιο σημαντικό, δηλαδή η επικαιροποίηση του εδαφολογικού χάρτη. Όπως είπε, το σχέδιο έχει δεχτεί ήδη  επιστημονική απόρριψη και προκάλεσε αντιδράσεις από τον αγροτικό κόσμο, ειδικά για τη «στοχοποίηση» του βαμβακιού.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελία Λιακούλη, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για τη διαβούλευση και την επιχειρούμενη επιτέλους σύνδεση της επιστήμης με την παραγωγή, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι 7 μήνες μετά τις πλημμύρες δεν έχει σοβαρό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της παραγωγής στη χώρα μας.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμου, ο Ελλογιμώτατος καθηγητής κ. Σωτήριος Μπαλατσούκας, όπως επίσης ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ευθύμιος Προβίδας, ο αντιπρόεδρος του ΣΘΕ, καθώς και ο αναπληρωτής Δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Καλαμπαλίκης.

Στην διημερίδα, παρευρέθηκαν, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αγροτικών φορέων, συλλόγων, και Συνεταιρισμών, ενώ τις εργασίες συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Αθανασιάδης και Γ. Κολλάτος. Η διημερίδα θα συνεχιστεί  και αύριο με επίκεντρο την Κτηνοτροφική Ανάπτυξη της περιοχής στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Καλλισθένους & Θεοφράστου) με ώρα έναρξης 9.00π.μ.

Κόκκαλης στην ημερίδα: Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης – Να ακουστούν όλες οι απόψεις

Την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όλες τις απόψεις, τόνισε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών Διημερίδας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με θέμα «Γεωργική και Κτηνοτροφική Ανάπτυξη Θεσσαλίας-Προβλήματα και προοπτικές».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τα εξής: «Εδώ που φθάσαμε δεν υπάρχουν ούτε δικαιολογίες, ούτε όμως είναι και ζήτημα αντιπολιτευτικής τακτικής. Πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα. Το έχουμε δει; Όχι δεν το έχουμε δει από αυτόν που έχει την υποχρέωση να το κάνει, από την κυβέρνηση. Αντ’ αυτού είδαμε ένα Ολλανδικό σχέδιο το οποίο έχει κάποιες παραδοχές, αλλά έχει συγκεντρώσει και την αγανάκτηση, τη διαμαρτυρία και την τεκμηριωμένη επιστημονικά απόρριψη από δικούς μας επιστήμονες…

Απέναντι σε αυτό το Ολλανδικό σχέδιο εμείς προτείνουμε το Ελληνικό. Ένα σχέδιο που λέει ότι πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνει επικαιροποίηση του εδαφολογικού χάρτη. Ο φυσικός πόρος που λέγεται έδαφος στη Θεσσαλία έχει αλλοιωθεί και δε γνωρίζουμε την κατάσταση των εδαφών. Δεύτερον πρέπει να δημιουργηθούν αγροοικολογικές ζώνες. Τρίτον να γίνει επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι. Στα έξι πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης το ένα ήταν η επανασύσταση της ομάδας βάμβακος η οποία είχε να λειτουργήσει τέσσερα χρόνια! Και το εξήγγειλε λες και έκανε τη χάρη!

Από εκεί και πέρα πρέπει να προχωρήσουν όλα τα μεγάλα έργα σε Μουζάκι, Πύλη και Σκοπιά Φαρσάλων και να ληφθεί απόφαση για την αξιοποίηση των ημιτελών έργων στον Αχελώο.

Σε κεντρικό επίπεδο χρειάζεται νέο μοντέλο αγροτικής παραγωγής. Καταθέσαμε την πρόταση νόμου για τους συνεταιρισμούς. Οι συνεταιρισμοί πρέπει πλέον να γίνουν δυνατοί και στην κατεύθυνση αυτή χρειάζονται ουσιαστικά κίνητρα. Για τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος προτείνουμε τη δημιουργία δημοπρατηρίων.

Σε ότι αφορά τη διαβούλευση, αυτή πρέπει να είναι «ζωντανή», πρέπει να τους περιλαμβάνει όλους και γι’ αυτό αυτή η ημερίδα είναι άξια συγχαρητηρίων. Πρέπει να ακουστούν και να κατατεθούν όλες οι απόψεις, ακόμη και οι διαφορετικές. Να μιλήσουν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης και να μας πουν γιατί επακριβώς δε γίνεται η σήραγγα προς το Πήλιο. Γιατί αυτό το έργο δε θα είναι για το μέλλον ένα καλό έργο.

Ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχουμε προτείνει συγκεκριμένα πράγματα τα οποία θα επαναφέρουμε στη δημόσια συζήτηση με σκοπό να συμβάλουμε σ’ αυτό που λέγεται ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Διότι εδώ που έφθασαν τα πράγματα δε χωρούν ούτε αποκλεισμοί, ούτε επικοινωνιακές φιέστες, καθώς στο τέλος οι χαμένοι θα είναι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και όλοι όσοι ζούμε στη Θεσσαλία» κατέληξε.

Ε. Λιακούλη: « Η Θεσσαλία δεν είναι τόπος   για “πειράματα” ή για “ραντεβού στα τυφλά”» 

Η κ. Λιακούλη επεσήμανε τα εξής:

«Για ακόμη μια φορά, η νέα διοίκηση της Περιφέρειας της Θεσσαλίας μας γεμίζει με περηφάνια, για αυτήν την τόσο αξιέπαινη πρωτοβουλία της. Πρόκειται για μια διημερίδα πολυεπίπεδη και διεπιστημονική, της οποίας τις εργασίες κοσμούν λαμπροί επιστήμονες και θεωρητικοί, καθώς και σπουδαίοι επαγγελματίες του χώρου της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και της μελισσοκομίας.

Θέλω να συγχαρώ προκαταβολικά όλους όσοι συμμετέχουν με τις τοποθετήσεις τους. Γιατί δίνουν την ευκαιρία στους παραγωγούς της Περιφέρειάς μας, να εμπλουτίσουν τις σκληρά κερδισμένες γνώσεις τους στο πεδίο, με πολύτιμα μαθήματα και συμβουλές, που καταδεικνύουν το που βρισκόμαστε, το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου –τώρα που αυτά εντείνονται σε κρίσιμο βαθμό- αλλά και το που θέλουμε να πάμε, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την Θεσσαλία, στη θέση που δικαιωματικά κατείχε και στην οποία πρέπει να επανέλθει, με τη βοήθεια όλων μας: αυτή της παραγωγικής ‘’ατμομηχανής’’ της χώρας.

Όλοι και όλες γνωρίζουμε, πως η Θεσσαλία χτυπήθηκε σκληρά τα τελευταία χρόνια, από διαδοχικές κρίσεις που αποτελούν απόρροια της Κλιματικής Κρίσης, αλλά στην περιοχή μας προσομοιάζει περισσότερο με Κλιματική Κατάρρευση. ‘’Ιανός’’, ‘’Μήδεια’’, ‘’Daniel’’, ‘’Elias’’, άκαιρες καλοκαιρίες, παράταιρες κακοκαιρίες, παγετοί και χαλάζι, σε τέτοια χρονική πυκνότητα και εναλλαγή, καταδεικνύουν πως πλέον βρισκόμαστε στο ‘’+5’’, των ‘’καθυστερήσεων’’.

Γιατί καθυστερήσαμε αγαπητές φίλες και φίλοι, να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα των φαινομένων, καθυστερήσαμε να βρούμε τρόπους πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης των συνεπειών τους και τώρα βλέπουμε, το γεωγραφικό ανάγλυφο του Τόπου μας να αλλάζει, τους παραγωγούς να παλεύουν σχεδόν μόνοι τους, για ‘’να σώσουν οτιδήποτε, αν σώζεται’’ και, κυρίως, βλέπουμε ένα κεντρικό κράτος και μια κυβέρνηση που κοιτούν αδιάφορα την Θεσσαλική παραγωγή να καταποντίζεται κάτω από τα νερά, τις λάσπες και τα φερτά υλικά.

Μια κυβέρνηση, που από τότε που ανέλαβε, μοιάζει να πιστεύει πως τα πάντα ‘’επιλύονται’’ με επικοινωνιακά τεχνάσματα και κόλπα. Είδαμε ότι πριν τρία χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθέτησε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. ‘’Με το χέρι στην καρδιά’’, πιστεύει κανείς ή καμιά σε αυτήν την αίθουσα, πως τα πράγματα βελτιώθηκαν, έκτοτε, με οποιονδήποτε τρόπο, είτε σε επίπεδο πρόληψης, είτε σε επίπεδο αντιμετώπισης των προβλημάτων που γεννά η Κλιματική Αλλαγή;

Αλλά και σε πιο διαχειριστικά πεδία της αγροτικής παραγωγής. Αντιλήφθηκε κανείς αν τα κυβερνητικά μέτρα για την ανάσχεση του πληθωρισμού σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής, το οποίο συμπίεσε σε αφόρητα επίπεδα το αγροτικό εισόδημα τα τελευταία 2,5 χρόνια, έχουν αποτέλεσμα; Ενεπλάκη, μάλιστα, σε αυτά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός… Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για το αγροτικό ρεύμα και την αυτοπαραγωγή που θα μείωνε έναν κρίσιμο παράγοντα των αυξήσεων στο κόστος της παραγωγής; Περνάει μέσα από τους αγρότες και τις συνεταιριστικές τους ομάδες ή πάλι συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων που νέμονται μεταξύ τους το πεπερασμένο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ; Τι γίνεται με τους ελέγχους των ελληνοποιήσεων ξένων προϊόντων; Τι έγινε φέτος με τις εξαιρετικά μειωμένες ενισχύσεις, καθώς και με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη νέα ΚΑΠ;

Αλλά και εδώ στον, ποικιλοτρόπως και πανταχόθεν, βαλλόμενο Τόπο μας. Πέραν των αρχικών προκαταβολών, γνωρίζει κανείς ή καμιά πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων των παραγωγών, όχι μόνο για τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και του ‘’Ιανού’’; Έχει καταλήξει η κυβέρνηση στο πως θα γίνει τελικά η διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, πέραν της ‘’εξαφάνισης’’ των ‘’ενοχλητικών –γι’ αυτήν- φωνών’’, όπως του κ. Κουρέτα από τον ΟΔΥΘ; Περνάει, πράγματι, η επάρκεια των υδάτων του κάμπου, μέσα από την σταδιακή εγκατάλειψη της παραδοσιακής για την περιοχή μας βαμβακοκαλλιέργειας, όπως κατατείνουν οι Ολλανδοί επιστήμονες, που επιστρατεύτηκαν από την κυβέρνηση; Και γιατί η κυβέρνηση δεν αφουγκράζεται τα όσα λένε οι Έλληνες επιστήμονες που δεν θεωρούν αναγκαία την εγκατάλειψή της και προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους εξοικονόμησης νερού;

Όλα αυτά μας προβληματίζουν σοβαρά και αποτελούν κρίσιμα ερωτήματα, που κυριολεκτικά ταλανίζουν τους Ανθρώπους του Τόπου μας που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα.

Τα διατυπώνω καθημερινά στη Βουλή, εγώ μαζί με την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, με την κυβέρνησηωστόσο να απαντά διαδικαστικά, άνευρα, χωρίς όραμα και σχέδιο, κάτι που γίνεται αντιληπτό και από την αντιπολίτευση, αλλά κυρίως γίνεται εμφανές από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσουργούς, τους αλιείς… Όλοι αυτοί, ωστόσο, αποτελούν τους ‘’στρατιώτες πρώτης γραμμής’’ της μάχης που δίνει η χώρα για παραγωγική επάρκεια και βέβαια αξιώνουν την αντιμετώπισή τους με όρους αξιοπρέπειας. Όσο όμως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τους βλέπει ως τέτοιους, οι τάξεις τους θα αραιώνουν, οι μάχες καθημερινά θα χάνονται, μέχρι να χαθεί οριστικά και ο ‘’πόλεμος’’. Και αυτό είναι κάτι που δε μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί».

Μπορείτε να δείτε τον χαιρετισμό του κ. Κόκκαλη εδώ:

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα της Κυριακής:

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email