Χώρα Αγιά

Ημερίδα με διπλό σκοπό από το ΓΕΛ Αγιάς

Ημερίδα, με θέμα «Βιοδραστικότητα αγροτικών προϊόντων και τροφίμων», πραγματοποιήθηκε στην Αγιά, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρυσαλλίδα», την Δευτέρα 15 Απριλίου, από το Γενικό Λύκειο Αγιάς και τον Δήμο Αγιάς.

Η ημερίδα είχε διπλό στόχο. Αφενός, την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, και ιδιαίτερα των παραγωγών, για θέματα που αφορούν την ανάδειξη της ποιότητας των παραγόμενων στην περιοχή προϊόντων και, αφετέρου, των μαθητών, που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ερευνητικές διαλέξεις νέων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για το επαγγελματικό τους μέλλον. Γι’ αυτό την εκδήλωση παρακολούθησαν και οι μαθητές της Β΄ Λυκείου του ΓΕΛ, αλλά και μαθητές του Γεωτεχνικού τμήματος του ΕΠΑΛ Αγιάς.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν η συντονίστρια της ομάδας δράσης «Ανοιχτό Σχολείο», Φανή Γαρουφαλιά, η διευθύντρια του ΓΕΛ, Βικτώρια Δημητρίου, η Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης, Ελένη Δημητρίου, ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, και ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας ο Γρηγόριος Γκουντόπουλος, γεωπόνος – περιφερειακός σύμβουλος.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις προέδρων τοπικών Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αναφέρθηκαν στο πώς η έρευνα θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυσή τους. Ομιλητές ήταν οι: Ευάγγελος Κρανιώτης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας «Η ΑΘΑΝΑΤΗ», Ευάγγελος Μανίκας, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμιάς-Σκήτης, Αντώνιος Τσιάρας, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «ΟΡΕΙΝΑ», και Γεώργιος Ζέικος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «ΚΙΣΣΑΒΟΣ».

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης αναλύθηκε το θέμα της ημερίδας από τρία μέλη της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με Διευθυντή τον Καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτριο Κουρέτα. Ομιλήτριες ήταν οι: Αναστασία Πατούνα, γεωπόνος, υπ. Διδάκτωρ, με θέμα «Βιοδραστικότητα κερασιών», Μαρία Νεχαλιώτη, βιοχημικός, υπ. Διδάκτωρ θέμα «Βιοδραστικότητα Μελιού» και Μαρία Γκασδρόγκα, βιολόγος, υπ. Διδάκτωρ, με θέμα «Βιοδραστικότητα Ελιάς».

Αίσθηση προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού, τόσο των παραγωγών, όσο και των μαθητών. Ιδιαίτερα, οι μαθητές της ομάδας Erasmus του ΓΕΛ υπέβαλαν ερωτήσεις σχετικά με την επίδραση της περιβαλλοντικής κρίσης στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και πιθανούς τρόπους αξιοποίησης αγροτικών αποβλήτων για τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράστηκαν προς όλους τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, καθώς και σε όσους συνέβαλαν στη πραγματοποίησή της.

Ομάδα δράσης του ΓΕΛ: Φανή Γαρουφαλιά, θεολόγος, Μιχάλης Ζιούλης, φυσικός, Γεώργιος Κωτούλας, μαθηματικός, Μαρία Κούρτη, βιολόγος, Κωνσταντίνα Μπακάλη, φιλόλογος.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email