Χώρα Αγιά

Γ. Λαμπρούλης: Δεν νοείται η Υγεία, ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, να είναι εμπόρευμα

Για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας


Γ. Λαμπρούλης: Δεν νοείται η Υγεία, ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, να είναι εμπόρευμα


Στην περαιτέρω απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών νοσοκομείων και στην καθιέρωση της επιχειρηματικής λειτουργίας τους στοχεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα υγειονομικά ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη σχετική συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι και αυτό το νομοσχέδιο αφήνει «στα αζήτητα» την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλαδή τις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, εν προκειμένω για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και τις οικογένειές τους.

Αναφερόμενος στην ολοήμερη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων, ο Γ. Λαμπρούλης εξήγησε, αρχικά, ότι αυτό σημαίνει καθιέρωση της επιχειρηματικής δράσης και δεύτερον, περιορισμένες παροχές, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν είτε άμεσα, είτε έμμεσα, μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης, για να απολαύσουν υπηρεσίες Υγείας.

Πρόσθεσε ότι η κάλυψη της επί πληρωμή απογευματινής λειτουργίας είτε από ασφαλιστικά ταμεία, είτε από ιδιωτική ασφάλεια «δεν σημαίνει και δωρεάν περίθαλψη». Παράλληλα, επισήμανε πως διεύρυνση του ωραρίου των υγειονομικών μέσω της καθιέρωσης ιδιωτικής απογευματινής λειτουργίας ουσιαστικά αποτελεί ιδιωτικό έργο «που αγκαλιάζει όλο το φάσμα των υγειονομικών των ΕΔ σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των στρατιωτικών νοσοκομείων», ενέχοντας κινδύνους και για τους όρους εργασίας και την ποιότητα των υπηρεσιών. Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως αντίθετα οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να παρέχονται καθολικά, δημόσια, δωρεάν, χωρίς περικοπές και χωρίς πληρωμές από τους ασθενείς. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η αντίφαση οι ασθενείς να πληρώνουν ξανά και ξανά για υπηρεσίες Υγείας που έχουν ήδη πληρώσει μέσω της φορολογίας τους αναμένεται να οξυνθεί την προσεχή περίοδο με την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας σε πολεμική και τους «κόφτες» στις κοινωνικές δαπάνες.

Ο Γ. Λαμπρούλης εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ με την άσκηση ιδιωτικού έργου στην Υγεία και με την παράλληλη ιδιωτική επαγγελματική εργασία των στρατιωτικών γιατρών με στόχο την ατομική επιχειρηματική δράση, κάτι που, όπως εξήγησε, είναι τελείως διαφορετικό από τις περιπτώσεις γιατρών που εξαναγκάζονται να ιδιωτεύουν, επειδή δεν βρίσκουν εργασία σε δημόσιες μονάδες Υγείας. Ως εκ τούτου ανέδειξε την ανάγκη να εξασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση σε ειδικότητες και κλάδους, η κατανομή στις επαρκώς αναπτυγμένες υγειονομικές μονάδες όλων των επιπέδων και η αναγκαία εκπαίδευση και μετεκπαίδευση.

Εργαλείο επιχειρηματικότητας επισήμανε ότι αποτελεί και το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών, τα γνωστά και πιλοτικά δοκιμασμένα, δηλαδή, ήδη από κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, στόχος αυτού του μέτρου είναι να προσδιοριστεί «το κόστος των υπηρεσιών υγείας που θα πωλούνται και θα αγοράζονται» οι εργασίες Υγείας. Παρόμοια, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι και η λεγόμενη οικονομική αυτοτέλεια των νοσοκομείων επί της ουσίας σημαίνει αυτά να λειτουργούν με βάση όλο λιγότερα κρατικά κονδύλια και μεγαλύτερη εξάρτηση από τα έσοδα των εργασιών τους: «Λειτουργία δηλαδή, όπως μιας επιχείρησης».

Εν κατακλείδι, υπογράμμισε πως πρόκειται για την ίδια αντιδραστική αντιλαϊκή πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία στο γενικό πληθυσμό, σημειώνοντας, ανάμεσα σε άλλα, πως για το ΚΚΕ «δεν νοείται η Υγεία με κέρδος-κόστος για την επιχειρηματική δράση. Δεν νοείται η υγεία ένα ζήτημα ζωής και θανάτου να είναι εμπόρευμα». Κατά συνέπεια, πρόσθεσε ότι απαιτείται ενιαίο, αποκλειστικό, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό, πλήρη στελέχωση και εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού σε κλάδους και ειδικότητες και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email