Το 3ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλίας ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην Καρδίτσα, το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Μαΐου, μετατρέποντας τη Δημοτική Αγορά σε επίκεντρο γευστικών και πολιτιστικών εμπειριών.
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από την «ΕΝΟΑΘΕ – Οίνοι και Αποστάγματα Θεσσαλίας», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, τα Επιμελητήρια Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και Λάρισας, καθώς και τον Εμπορικό Σύλλογο Καρδίτσας. Συμμετείχαν 36 οινοποιεία και αποσταγματοποιεία από όλη τη Θεσσαλία, παρουσιάζοντας προϊόντα που αντικατοπτρίζουν την πλούσια οινική και αποσταγματοποιητική παράδοση της περιοχής.
Το φεστιβάλ προσέφερε στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δοκιμάσουν κρασιά και αποστάγματα από τον θεσσαλικό αμπελώνα, συνοδευόμενα από γευστικές δοκιμές τοπικών παραδοσιακών τροφίμων. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν μουσικές παραστάσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις, ενισχύοντας τον γιορτινό χαρακτήρα της διοργάνωσης.
Κατά τη διάρκεια του 3ου Φεστιβάλ, διεξήχθη ημερίδα με στόχο την ανάδειξη της σημασίας και τις προοπτικές ανάπτυξης του θεσσαλικού αμπελώνα και των αποσταγμάτων του, στην οποία μίλησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρας, ο Περιφερειάρχης κ. Κουρέτας, αλλά και εκπρόσωποι του κλάδου.
Ο κ. Τσιλιλής, πρόεδρος ΕΝΟΑΘΕ, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου μίλησε για τους οίνους ΠΟΠ/ΠΓΕ και τα αποστάγματα της Θεσσαλίας που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και ταυτότητας της Περιφέρειας και ο κ. Καραθάνος, πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, συνεργάτης Παν/μιου Θεσσαλίας, μέλος ΔΣ ΕΝΟΑΘΕ για τους οίνους και τα αποστάγματα, μέσα από την ιστορία, τις περιοχές και τις ποικιλίες τους.
Όλοι τους επισήμαναν την ανάγκη για περαιτέρω ενέργειες ώστε τα αποστάγματα της Θεσσαλίας να καταλάβουν τη θέση που τους αξίζει στην αγορά.
Ο στόχος του Φεστιβάλ που ήταν η ανάδειξη του θεσσαλικού κρασιού και του τσίπουρου ως βασικών στοιχείων της ιστορίας, του πολιτισμού και της ανάπτυξης της περιοχής επιτεύχθηκε. Η επιτυχία του 3ου Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλίας στην Καρδίτσα επιβεβαιώνει τη δυναμική του θεσμού ως σημείου αναφοράς για την προβολή των τοπικών προϊόντων και την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα της Θεσσαλίας. Η συνέχιση και ενίσχυση τέτοιων πρωτοβουλιών αναμένεται να συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού.