Χώρα Αγιά

Ο Δήμος Αγιάς, της ακτογραμμής των 36 χιλιομέτρων, απέχει συνειδητά από το Πρόγραμμα των Γαλάζιων Σημαιών

«Φτωχός» ο νομός Λάρισας σε γαλάζιες σημαίες


Μόλις τρεις φέτος, κι αυτές όλες στον Δήμο Τεμπών


Απέχει συνειδητά ο Δήμος Αγιάς με την τεράστια ακτογραμμή του των 36 χλμ. από το εν λόγω πρόγραμμα


«Είναι θέμα αρχής η μη συμμετοχή μας» λέει ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας που θεωρεί ότι ο Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος, η ΕΕΠΦ, λειτουργεί πλέον εντελώς εμπορικά


Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρίνων και τουριστικών σκαφών.

Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και φέτος την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες και το 15% των βραβευμένων διεθνώς ακτών. Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 93 σημαίες, και η Περιφέρεια της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 153 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.302 ακτές,  736 μαρίνες και 158 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά την Θεσσαλία, βραβεύτηκαν 18 ακτές της Μαγνησίας (12 στον Δήμο Βόλου και 6 στον Δήμο Αλμυρού), 17 στις Σποράδες (15 στον Δήμο Σκιάθου και 2 στον Δήμο Σκοπέλου), και 3 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, οι οποίες ανήκουν στον έναν εκ των δύο Δήμων που βρέχονται από θάλασσα, στον Δήμο Τεμπών, αφού ο έτερος Δήμος, αυτός της Αγιάς, για δεύτερη συνεχή χρονιά απείχε συνειδητά από την όλη διαδικασία παρόλο το ότι είναι μια περιοχή με τεράστια ακτογραμμή 36 χιλιομέτρων και με πολυετή συμμετοχή στο πρόγραμμα γαλάζιων σημαιών από την εποχή ακόμη των Δήμων Μελιβοίας και Ευρυμενών.

Τελευταίες χρονιές που ο Δήμος Αγιάς συμμετείχε και είχε αποσπάσει βραβεύσεις, ήταν το 2022 και το 2023, σε δύο ακτές, σε Αγιόκαμπο και Στόμιο. Το 2023 όμως, στα μέσα Ιουλίου, αφαιρέθηκε η σημαία στο Στόμιο από τον Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης δηλαδή (ΕΕΠΦ), λόγω πλημμελούς οργάνωσης και ελλείψεων που καταγράφηκαν στην περιοχή από αξιολογητές του σχετικού προγράμματος, αλλά με την ταυτόχρονη επισήμανση από την ίδια την ΕΕΠΦ ότι η ποιότητα των νερών κολύμβησης ήταν και παρέμενε εξαιρετική στην ακτή του Στομίου.

Η εξέλιξη αυτή τότε προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της δημοτικής αρχής Αγιάς που εκφράστηκε με δηλώσεις μάλιστα του τότε αντιδημάρχου Τουρισμού Νίκου Ντάγκα, ο οποίος απογοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η ΕΕΠΦ, έλεγε τα εξής:

«Πληρούμε με το παραπάνω όλα τα ποιοτικά στοιχεία που ζητά ο θεσμός της Γαλάζιας Σημαίας. Τα σοβαρά ποιοτικά στοιχεία που πρέπει να παρέχουμε είναι η καθαρότητα της θάλασσας, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενημέρωση του κοινού, η εκπαίδευση σε εθελοντικές δράσεις, η υποστήριξη των ΑΜΕΑ, η ναυαγοσωστική κάλυψη, στοιχεία που εγκριθήκανε και τα αποδεχθήκανε. Δυστυχώς, όμως, η μία μας σημαία, αυτή στο Στόμιο, κόπηκε για λίγα εκατοστά διαφορά στη διάσταση του πίνακα ανακοινώσεων! Το θεωρούμε πραγματικά αστείο μια παραλία πεντακάθαρη 26 χιλιομέτρων, που πληροί όλους τους όρους, να χάνει τη σημαία της για τον πίνακα ανακοινώσεων. Ένας πίνακας που για μας είναι από τους καλύτερους, από τους ακριβότερους, στεγανός, διπλής όψης, με διπλά τζάμια, δίπλα στο ιστό της σημαίας. Πραγματικά αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο αυτός ο θεσμός λειτούργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο σε μια τέτοια διαδικασία, γιατί στάθηκε στη λεπτομέρεια και όχι στην ουσία. Αυτή είναι μια πρώτη απάντηση. Θα δούμε στη συνέχεια ποια θα είναι η πραγματική μας αντίδραση σε όλο αυτό».

Η πραγματική αντίδραση εν τέλει ήταν ο Δήμος Αγιάς να γυρίσει την πλάτη στη συνέχεια στο συγκεκριμένο πρόγραμμα βραβεύσεων μην συμμετέχοντας ούτε το 2024, ούτε φέτος, αλλά όπως δείχνουν και δηλώσεις του δημάρχου Αντώνη Γκουντάρα, με τον οποίο επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά, ούτε και στο μέλλον.

Ο κ. Γκουντάρας επικεντρώνει την άρνηση συμμετοχής σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι ο οικονομικός και ο δεύτερος το ότι θεωρεί ότι «η ΕΕΠΦ, μια οργάνωση, μια ΜΚΟ, που θα έπρεπε να προάγει την καθαρότητα των ακτών και του νερού, λειτουργεί τα τελευταία χρόνια εντελώς εμπορικά».

«Είναι θέμα αρχής για εμάς πλέον η μη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα» μας είπε και τόνισε τα εξής: «Από τη μια, δεν υπάρχει καμιά επιθυμία συνεργασίας από κανέναν ιδιώτη, από κανένα δηλαδή κατάστημα που εκμεταλλεύεται – διαχειρίζεται ακτή μας, ώστε να υποβληθεί φάκελος σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο μας, από τη στιγμή που η διαδικασία αυτή έχει εμπορευματοποιηθεί πάρα, μα πάρα πολύ. Απαιτούνταν, πριν κάποια χρόνια, 150 ευρώ για να υποβληθεί ένας φάκελος. Τώρα, το κόστος μόνο υποβολής για έναν φάκελο έχει ξεπεράσει τα 1000, έχει φτάσει τα 1400 ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Τα χρήματα είναι πολλά και κανένας καταστηματάρχης δεν θέλει επιπλέον οικονομικά βάρη στην επιχείρησή του σε εποχές δύσκολες σαν την τωρινή. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε μόνοι μας, σαν Δήμος, σε ελεύθερες δημοτικές ακτές, εκεί λόγου χάρη που έχουμε τους ναυαγοσώστες μας. Το 2023 το κάναμε, είχαμε σε τέτοιες ακτές, στο Στόμιο και στον Αγιόκαμπο, αλλά διαπιστώσαμε μετά λύπης μας μια απαράδεκτη συμπεριφορά εκ μέρους της ΕΕΠΦ, μια καθαρά εμπορική νοοτροπία από την πλευρά της. Είχαν τρομερές και πέρα από κάθε λογική απαιτήσεις, που τις επέβαλαν με τέτοιον τρόπο ώστε να αγοράζονται όλα όσα χρειάζονται για να λειτουργήσει σωστά υποτίθεται η ακτή, από αυτούς, αφού πουλάνε οι ίδιοι από τασάκια ως διαδρόμους που οδηγούν τον επισκέπτη της ακτής ως τη θάλασσα. Σε περίπτωση που αγοράζαμε από την αγορά γιατί ίσως βρίσκαμε καλύτερες τιμές, έμπαιναν συνεχώς εμπόδια τάχα ότι δεν ήταν τα ενδεδειγμένα, όπως συνέβη την τελευταία φορά στο Στόμιο όπου και αποσύρανε την γαλάζια σημαία. Μας στέλνουν μάλιστα τιμοκατάλογο δικό τους με προϊόντα πώλησης!!».

Σε δικιά μας σημείωση ότι το κόστος μπορεί μεν συνεχώς να ανεβαίνει, αλλά κάποιος μπορεί να πει ότι είναι ένα κόστος ανταποδοτικό, ο κ. Γκουντάρας έδειξε να μη συμφωνεί καθόλου λέγοντας ότι «από στατιστικές έρευνες στην Ελλάδα ο κόσμος δεν επιλέγει ακτή σύμφωνα με το αν διαθέτει γαλάζια σημαία, αλλά με το αν γνωρίζει αν η ακτή είναι ή όχι καθαρή. Την καθαρότητα λοιπόν μιας ακτής σε καμία περίπτωση δεν την ορίζει η ΕΕΠΦ, αλλά οι επιστημονικές μετρήσεις που κάνει συνεχώς η Περιφέρεια και η οποία ανακοινώνει για το αν κάποια παραλία έχει πρόβλημα καθαρότητας ή μόλυνσης».

«Οι παραλίες μας» κατέληξε ο κ. Γκουντάρας «οι παραλίες του Δήμου Αγιάς, είναι πεντακάθαρες, είναι άρτιες και συνεχώς προσπαθούμε για το καλύτερο. Διαθέτουμε ακτές με πρόσβαση για άτομα με αναπηρία. Διαθέτουμε τέσσερις συστοιχίες που εξυπηρετούνται άτομα με αναπηρία. Έχουμε πέραν αυτών τέσσερις παραλίες με ναυαγοσωστική κάλυψη, με τέσσερις πύργους και οχτώ άτομα προσωπικό. Με προσβάσεις για όλους προς τη θάλασσα. Με ντουζ και τουαλέτες, εκτός των πολύ οργανωμένων παραλιών που παρέχονται από τους επαγγελματίες της εστίασης και είναι πολλοί στην περιοχή μας».

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email