Για δύο ημέρες βρέθηκε στην Καστοριά φέτος η Περιβαλλοντική Ομάδα της Β’ Τάξης του Γυμνασίου Αγιάς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ιχνηλατώντας τα μυστήρια της λίμνης. Από τη λίμνη Κάρλα στη λίμνη Καστοριάς».
Η δράση πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης εκπαιδευτικού κας Μπεϊνά Ευαγγελίας (καθηγήτριας μουσικής), με συνοδούς τις εκπαιδευτικούς κα Καμαγιάννη Στέλλα (μαθηματικό) και κα Αργύρη Ελένη (καθηγήτρια αγγλικών).
Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό, έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο στις όχθες της λίμνης, όπου μέσα από ανασκαφές έχουν αποκαλυφθεί στοιχεία ζωής της Νεολιθικής περιόδου. Εκεί, ενημερώθηκαν για τη δομή, τις καθημερινές δραστηριότητες και τη σχέση των κατοίκων με τη λίμνη, μέσα από ξενάγηση στον ανακατασκευασμένο οικισμό.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το ενυδρείο της Καστοριάς, μαθαίνοντας για την ιχθυοπανίδα της λίμνης, ενώ ακολούθησε περιήγηση σε παραδοσιακά αρχοντικά της πόλης, όπου, με τη βοήθεια ξεναγού, γνώρισαν την καθοριστική συμβολή της λίμνης στην πολιτική και οικονομική ανάπτυξη της Καστοριάς στο πέρασμα των χρόνων.
Τη δεύτερη ημέρα, το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο Σπήλαιο του Δράκου, έναν εντυπωσιακό υπόγειο φυσικό σχηματισμό, πλούσιο σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες, με θαλάμους και υπόγειες λίμνες που δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα. Το σπήλαιο συνοδεύεται από τοπικούς μύθους και παραδόσεις που εξάπτουν τη φαντασία. Κατόπιν, οι μαθητές επισκέφθηκαν το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας, ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της περιοχής, χτισμένο στις όχθες της λίμνης.
Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε ένα μοναδικό ταξίδι γνώσης, πολιτισμού και περιβαλλοντικής συνείδησης για τους μαθητές, ενισχύοντας την κατανόηση της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος μέσα από την ιστορία δύο σπουδαίων λιμνών της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας.