Χώρα Αγιά

Στην Ποταμιά η Γ’ και Δ’ Τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγιάς

Το Λαογραφικό Μουσείο Ποταμιάς του Δήμου Αγιάς επισκέφτηκαν οι μαθητές της Γ’ και της Δ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγιάς.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο όμορφο αυτόν χώρο, όπου έχει συγκεντρωθεί όλη η πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ταυτότητα της Ποταμιάς στην πορεία του χρόνου, καθώς και στοιχεία που αφορούν στο χωριό από το 1445 και εντεύθεν.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε μεγάλο βαθμό το πολιτιστικό αυτό κύτταρο είναι δημιούργημα του Πανεπιστημιακού Καθηγητή της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, φιλοσόφου, ιστορικού, ποιητή, συλλέκτη και ιδρυτή του Κέντρου Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας. Με την αμέριστη υποστήριξη και προσφορά του, το παλιό πέτρινο κτήριο, το οποίο ανήκει στον τοπικό Συνεταιρισμό, στεγάζει πλέον ψηφίδες της ζωής των κατοίκων του χωριού και έγινε σημείο αναφοράς για την Ποταμιά και την ευρύτερη περιοχή.

Με πρωτοβουλία του κ. Ψημμένου λειτουργεί και το Αναγνωστήριο “Ν. Ψημμένος-Ποταμίτης”, όπου φιλοξενούνται πολλά από τα έργα του, ποιητικές συλλογές του με το ψευδώνυμο Ν. Ποταμίτης (εκ της καταγωγής του), καθώς και βιβλία για το αναγνωστικό κοινό.

Τα παιδιά υποδέχτηκαν, ξενάγησαν και φιλοξένησαν οι κυρίες του δραστήριου τοπικού Συλλόγου Γυναικών, οι οποίες και κρατούν το Μουσείο ζωντανό και οργανώνουν πολλές δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, η πρόεδρος Λεμονιά Μαγαζιώτη και τα μέλη Γιάννα Φουκαλά και Σοφία Τσιμπούκα.

Κατόπιν, οι μαθητές επισκέφτηκαν την περιοχή “Καμάρα”, έναν πανέμορφο και καταπράσινο τόπο γεμάτο πλατάνια και νερά όπου έπαιξαν και χάρηκαν τη φύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος είναι περιποιημένος και πεντακάθαρος χάρη στην προσωπική φροντίδα και προσπάθεια του προέδρου του χωριού κ. Βασίλη Τσαγκάλη ο οποίος συνόδευσε και ενημέρωσε τα παιδιά.

Η γιορτινή μέρα (21 Μαΐου), των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και εκκλησιασμό στην πανέμορφη, επιβλητική και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Εκεί, το εκκλησίασμα καταχάρηκε τα παιδιά, καθώς, όπως ελέχθη, είχαν χρόνια να ακούσουν τόσες φωνούλες να δίνουν ζωή στην πλατεία και πολύ περισσότερο να παρακολουθούν συντεταγμένα τη θεία λειτουργία.

Η μέρα τελείωσε με φαγητό και παιχνίδι στη σκιερή πλατεία, εκεί όπου πολλά χρόνια πριν ένα μικρό παιδί έμαθε τα πρώτα του Γράμματα στο μονοτάξιο δημοτικό σχολείο του χωριού και έμελλε να γίνει ένας από τους πλέον σημαντικούς φιλοσόφους της εποχής μας που ύμνησε την αυτοσυνειδησία του σύγχρονου Νεοέλληνα, την αξία της ελληνικής γλώσσας στη διαχρονία της, διακόνησε την Ανώτατη Εκπαίδευση και σφράγισε τους τόπους των παιδικών του χρόνων με προσφορά σεβασμό, αγάπη και ευαισθησία, ο φιλόσοφος, ανθρωπιστής, σεμνός και δοτικός Νικόλαος Ψημμένος-Ποταμίτης.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές ευχαρίστησαν τον κ. Βασίλη και τις κυρίες Λεμονιά, Σοφία και Γιάννα για την άψογη φιλοξενία και τους συνεχάρησαν για την προσφορά και την αγάπη στον τόπο τους.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email