Εξαιρετική εμφάνιση της Δημοτικής Χορωδίας Αγιάς “Δ. Τζιτζιλέρης” στο Πανελλήνιο Μουσικό Φεστιβάλ “ΛΙΜΝΩΔΙΑ” στο Μαυροχώρι Καστοριάς
Αφιερώθηκε δε στον Ν. Σοφολόγη που πρόσφατα και πρόωρα έφυγε από τη ζωή
Μια εξαιρετικά επιτυχημένη εμφάνιση πραγματοποίησε η Δημοτική Χορωδία Αγιάς, την Κυριακή 22 Ιουνίου μετά από σχετική πρόσκληση, στο 2ο Πανελλήνιο Μουσικό Φεστιβάλ, στο Μαυροχώρι Καστοριάς.
Στην χορωδιακή αυτή συνάντηση, που διήρκησε τρεις ημέρες, συμμετείχαν εκτός από την οικοδεσπότη χορωδία του Π.Σ. Καστοριάς “Βασίλειος Δόικος” με μαέστρο την κυρία Ναταλία Σερόβα που ήταν και η γενική διοργανώτρια της εκδήλωσης, χορωδίες από την Νιγρίτα Σερρών, τα Φάρσαλα, τα Γρεβενά, τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, τα Τρίκαλα, την Άμφισσα, τη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, τη Φλώρινα, καθώς και άλλα μουσικά σύνολα, φιλαρμονικές και παιδικές – εφηβικές χορωδίες από την Καστοριά και άλλα μέρη της χώρας.
Η Δημοτική Χορωδία Αγιάς παρουσίασε ένα μουσικό πρόγραμμα με συνθέσεις των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκη και Β. Τσιτσάνη υπό την καθοδήγηση της μαέστρου Μπουρντένα Δήμητρας, η οποία συνόδευσε την χορωδία και στο πιάνο. Για την απόδοσή της, η χορωδία χειροκροτήθηκε θερμά από τους παρευρισκόμενους και απέσπασε επαινετικά σχόλια.
Απονεμήθηκε στη Χορωδία τιμητικό αναμνηστικό καθώς και έγινε παράδοση εκ μέρους της Χορωδίας Αγιάς συμβολικού δώρου προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης. Την παραλαβή και την επίδοση του δώρου και των αναμνηστικών διεκπεραίωσε ο χορωδός – τενόρος κύριος Δημήτριος Καλαμπάκας ο οποίος τιμά με την πολύτιμη παρουσία του και συμβολή του την Χορωδία Αγιάς δύο δεκαετίες και πλέον.
Να σημειωθεί ότι η Χορωδία Αγιάς αφιέρωσε την εμφάνισή της στον φίλο και συντοπίτη Νίκο Σοφολόγη που χάθηκε πρόωρα.
Η βραδιά έκλεισε με ένα γεύμα στον προαύλιο χώρο της εκδήλωσης.
Η ημερήσια αυτή μουσική απόδραση της Χορωδίας συνδύασε και τον θρησκευτικό τουρισμό, αλλά και τον πολιτιστικό, καθώς πραγματοποιήθηκε, για όσους το επιθυμούσαν, επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης, επίσκεψη στο σπήλαιο του Δράκου πλούσιο σε σταλαγμιτικούς και σταλακτιτικούς σχηματισμούς, ενώ ο μύθος που το συνοδεύει ισχυρίζεται ότι εντός του σπηλαίου υπήρχε χρυσός τον οποίο φύλαγε ένας Δράκος. Στην πραγματικότητα έχει εντοπιστεί απολίθωμα της μεγαλύτερης σε όγκο αρκούδας στην περιοχή εντός του σπηλαίου και όχι χρυσός. Η περιήγηση της Χορωδίας στην Καστοριά ολοκληρώθηκε με μια υπέροχη βαρκάδα με το καραβάκι του Δήμου όπου υπήρχε μια συνολική εικόνα όλης της πόλης της Καστοριάς σε ένα πανέμορφο τοπίο.