Χώρα Αγιά

«Δύσβατα Μονοπάτια: Αντάρτικες Ιστορίες 1946-1949»

Επανεκδόθηκε πριν λίγους μήνες, και κυκλοφορεί με επιτυχία από τις εκδόσεις Bookstars, το βιβλίο του αείμνηστου Μελιβοιώτη δημοσιο­γράφου Γιώργου Ευθυμιάδη «Δύσβατα Μονοπάτια: Αντάρτικες Ιστορίες 1946-1949».

Ο Γιώργος Ευθυμιάδης γεννήθηκε στη Μελιβοία το 1921. Αποφοί­τησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο Λάρισας και αμέσως μετά εντάχτηκε στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης και αγωνίστηκε από τις γραμμές της ΕΠΟΝ ενάντια στα στρατεύματα κατοχής. Μετά την απελευθέρωση διώ­χτηκε για τη δράση του στην κατοχή και αναγκάστηκε να προσχωρήσει στον ΔΣΕ και μετά τη λήξη του εμφυλίου να φύγει για την Πολωνία, όπου έζησε 27 ολόκληρα χρόνια ως πολιτικός πρόσφυγας. Στην Πολωνία φοίτησε σε πολιτικο-κοινωνική σχολή και εργάστηκε σε πολιτική σχολή για τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες ως βοηθός καθηγητή και διερ­μηνέας. Από τον Νοέμβριο 1953 ως τον Σεπτέμβριο 1977, οπότε επανα­πατρίστηκε, εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα των πολιτι­κών προσφύγων «Δημοκράτης». Τιμήθηκε με τιμητικό δίπλωμα για την προσφορά του στον επαγγελματικό τομέα από τη Δ/νση του εκδοτικού «R.S.W Prasa» στο οποίο ανήκε η εφημερίδα και τον Οκτώβρη του 1975 στάλθηκε για ανάπαυση στη Χρυσή Αμμουδιά της Βάρνας της Βουλγα­ρίας σε «Διεθνές Σπίτι Δημοσιογράφου», όπου παρέμεινε ένα μήνα. Μετά τον επαναπατρισμό του εργάστηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕ­ΡΙΑ», απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1988.

Ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς και Ευ­βοίας και επίσης μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δη­μοσιογράφων. Τιμήθηκε με μετάλλιο από την ΠΕΑΕΑ και από τον Σύν­δεσμο Αντιστασιακών Δημοσιογράφων με τιμητικό δίπλωμα για τη δράση του στην κατοχή. Απεβίωσε στην Αθήνα το 2009.

Γιώργος Ευθυμιάδης

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο συγγραφέας στο βιβλίο καταγράφει τη μνήμη του από την περί­οδο του Εμφυλίου Πολέμου. Στις σελίδες του αφηγείται την περιπε­τειώδη ζωή του ως μαχητής του ΔΣΕ. Αρχικά, αναφέρεται στο «παιδομά­ζωμα» και στη ζωή των πολιτικών προσφύγων και των παιδιών τους στη Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας. Στη συνέχεια, περιγράφει τα «δύσβατα μονοπάτια» του, όπως τα ονόμασε ο ίδιος, τον ελιγμό του συγκροτήματος Ευριπίδη από το Μαυροβούνι στα Άγραφα τον Νοέμβριο του 1946, την επίθεση του αεροσκάφους Σπιτ-Φάιερ στο Κόκκινο Νερό στις αρχές του 1947, τη συμμετοχή του σε όλες τις μεγάλες μάχες της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ (Καρδίτσα, Σοφάδες, Καρπενήσι, Αχελώος), την αποκοπή από τη μονάδα του στα Άγραφα και τη διαφυγή στην Αλβανία και στην Πο­λωνία στα τέλη του 1949 και στις αρχές του 1950.

Η επιμέλεια της επανέκδοσης

Την επιμέλεια της επανέκδοσης είχε ο ιστορικός ερευνητής Βαγγέ­λης Γεωργάς, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Σπούδασε Ιστο­ρία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστρια­κού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα Πολι­τικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, αποκτώντας τον Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα και κυρίως στην περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πο­λέμου.

Βαγγέλης Γεωργάς

Κεντρική διάθεση βιβλίου: Εκδόσεις Bookstars / τηλ. 210 8072643. Επίσης, είναι διαθέσιμο με παραγγελία σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email