Χώρα Αγιά

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Ν. Λάρισας για την Ημέρα της Γυναίκας

8η Μάρτη-Ημέρα αγώνα και διεκδίκησης για την πραγματική ισοτιμία των  γυναικών

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Ν. Λάρισας καλεί τις γυναίκες του κλάδου μας να τιμήσουμε την 8η Μάρτη που καθιερώθηκε ως Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας στη μνήμη των εργατριών στα κλωστοϋφαντουργία και ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, που ξεσηκώθηκαν τον Μάρτη του 1857 για να διεκδικήσουν ισομισθία με τους κλωστοϋφαντουργούς και ραφτάδες, υγιεινές συνθήκες εργασίας, δεκάωρη εργασία γιατί δούλευαν δεκαέξι ώρες τουλάχιστον. Οι απεργίες αυτές πνίγηκαν στο αίμα από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Το 1910 η Κλάρα Τσέτκιν, διεθνής προσωπικότητα του κομμουνιστικού κινήματος, πρότεινε στη Διεθνή Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών να την κηρύξουν ως Διεθνή ημέρα της Γυναίκας ώστε να αποδοθεί φόρος τιμής στης πρωτοπόρες εκείνες Γυναίκες.

Αυτή η μέρα είναι ημέρα αγώνα και διεκδίκησης και όχι απλά μια άλλη επέτειος. 167 χρόνια μετά μας ζητούν να ζήσουμε με τα σχεδόν ανύπαρκτα δικαιώματά μας ώστε τα κέρδη τους να μεγαλώνουν συνεχώς.

Μπουχτίσαμε από τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων και των πολιτικών κομμάτων που πλέκουν τα εγκώμια της ΕΕ εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις οδηγίες της για να εντείνεται ακόμη περισσότερο η εκμετάλλευση των γυναικών, των εργαζομένων συνολικότερα.

Η καθημερινή φτώχεια, η ανασφάλεια, η δουλειά ως τα βαθιά γεράματα, η θυσία των ζωών μας στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων και πολυεθνικών.

Σήμερα δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, κανένας συμβιβασμός.

Μονόδρομος για τις εργαζόμενες γυναίκες να οργανωθούν στα συνδικάτα ώστε να παλέψουν για μέτρα προστασίας της μητρότητας  (δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς, αυξημένες άδειες εγκυμοσύνης, μητρότητας ανεξάρτητα εάν δουλεύουμε ή όχι, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση κα), υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για προστασία του γυναικείου οργανισμού.

Διεκδικούμε Συλλογικές συμβάσεις με συγκροτημένα δικαιώματα σε όλους τους χώρους δουλειάς, ουσιαστικές αυξήσεις με βάση τις ανάγκες μας, επαναφορά των τριετιών για όλους.

Τιμούμε τους αγώνες του χθες και χαιρετίζουμε τους αγώνες του σήμερα, πιο δυνατές, πιο αποφασισμένες ανοίγουμε τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μας!

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email