Χώρα Αγιά

Χριστούγεννα του ’44 / Ο Τσώρτσιλ στην αιματοβαμμένη Αθήνα (Γράφει ο φιλόλογος Οδυσσέας Β. Τσιντζιράκος)

Ματωμένα Χριστούγεννα του 1944


Γράφει ο φιλόλογος Οδυσσέας Β. Τσιντζιράκος


Ημερολογιακά τουλάχιστον, η ρημαγμένη, ερειπωμένη και αιματοβαμμένη Ελλάδα του 1944 περιμένει τη γέννηση του Θεανθρώπου. Ο λαός ρακένδυτος, με παιδιά τουμπανιασμένα και άρρωστα, μέσα σε ατμόσφαιρα που πνίγει την ανάσα η οσμή των πτωμάτων σε αποσύνθεση, πληροφορείται ότι  ο ραδιοφωνικός σταθμός του Λονδίνου μετέδωσε πως θα σταματήσει η αποστολή τροφίμων σ’ όλη τη χώρα, διότι ο στρατηγός Σκόμπυ διέταξε την UNRRA (Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως των Ηνωμένων Εθνών) να φύγει και να κόψει την τροφοδοσία του Ελληνικού λαού, παραμονές Χριστουγέννων. Και καρτερούν το χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας που θα αναγγείλει τη γέννηση του Χριστού…

Κατά τα άλλα:

– Οι δωσίλογοι, οι τοκογλύφοι και οι μαυραγορίτες έχουν βρει την καλή τους ώρα συνεχίζοντας ακάθεκτοι το ανθρωποβόρο έργο τους.

– Η Ελλάδα ολόκληρη και κυρίως η Αθήνα εξακολουθεί να υπομένει τα πάνδεινα, παρόλο που οι Γερμανοί κατακτητές έχουν φύγει (πείνα, εκτελέσεις, αιματοχυσία, φτώχια, ερείπια παντού). Συνεχίζουν επάξια οι Άγγλοι που βεβηλώνουν την Ακρόπολη σκορπούν ταυτόχρονα τον θάνατο στις γύρω συνοικίες της πρωτεύουσας.

– Ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου σε εφόλης της ύλης συνέντευξή του σε ξένους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων θα δηλώσει ότι τον Οκτώβριο έγινε η απελευθέρωση του Έθνους από την γερμανική τυραννία. Τον Δεκέμβριο πραγματοποιείται η απελευθέρωση του Ελληνικού λαού από την τυραννία της Άκρας Αριστεράς.

Και θα πει και άλλα ακόμα ο Παπανδρέου εναντίον της Αριστεράς και υπέρ των Άγγλων. Το κακό είναι ότι δεν γνωρίζει ακόμα πως έχει πέσει ήδη στη δυσμένεια του Τσώρτσιλ, ο οποίος θεωρεί πλέον τον Παπανδρέου καμένο χαρτί και ετοιμάζεται οσονούπω να τον αντικαταστήσει με τον Πλαστήρα, που τον έφερε άρον άρον από τη Γαλλία ως «χρυσή εφεδρεία».

– Παραμονές Χριστουγέννων και ο Τσώρτσιλ στο Λονδίνο κάθεται πάνω σε αναμμένα κάρβουνα εξαιτίας των εν Αθήναις τεκταινομένων. Συνεχίζει να φοβάται τον μπολσεβίκικο επεκτατισμό και του έχει πλέον γίνει ισχυρή πεποίθηση ότι για να διαφυλάξει τη βρετανική κυριαρχία στη Μεσόγειο από τον κίνδυνο των Σοβιετικών, επιβάλλεται να εξοντώσει τον ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ, και γενικώς την Αριστερά παράταξη εν Ελλάδι. Εξάλλου έτρεφε απύθμενο μίσος για τους κομμουνιστές και τους θεωρούσε συμμορίτες, ληστές, γκάγκστερ κλπ. Αλλά τα ίδια αισθήματα είχε και για τον Ζέρβα, καθώς και για τους Έλληνες πολιτικούς, αλλά ακόμα απέφευγε να τους το δείξει, επειδή τους χρειαζόταν για τα σχέδιά του. Συμπαθούσε ωστόσο φοβερά τον βασιλιά Γεώργιο Β΄, που τον κρατούσε για ασφάλειά του στο Λονδίνο, ώσπου να προετοιμάσει κατάλληλα το κλίμα, για να τον φέρει στην Ελλάδα.

– Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ κατά τις παραμονές των Χριστουγέννων έχουν ζώσει το κέντρο της Αθήνας με δυναμίτιδα, που την τοποθέτησαν άντρες ειδικοί στις ανατινάξεις έρποντας σαν τους αρουραίους μέσα στους υπόνομους, όπου περνούσαν τα λύματα, ζώνοντας έτσι μία τεράστια έκταση απ’ την Ομόνοια ως το Σύνταγμα και τους γύρω χώρους. Στόχος τους το ξενοδοχείο Μ. Βρετανία, όπου διέμενε ο Παπανδρέου με όλο του το επιτελείο, καθώς και οι Άγγλοι συνεργάτες του Γέρου και «προστάτες» της Ελλάδας. Αν πάρει κανείς και διαβάσει το πώς κατάφεραν οι άνθρωποι αυτοί και ολοκλήρωσαν ένα τέτοιο σχέδιο δίχως να γίνουν αντιληπτοί, είναι πράγματι να φρίττει. Ωστόσο κι αυτές οι ενέργειες άφησαν αργότερα αρκετά ερωτηματικά…

– Πυροδοτικοί μηχανισμοί, καλωδιώσεις, συνδέσεις, εκρηκτικά και όλα τα σχετικά ήταν έτοιμα την παραμονή Χριστουγέννων. Ένα σπίρτο θα άναβαν και θα τινάζονταν όλη η περιοχή στον αέρα θάβοντας κάτω από τα ερείπια ολάκερη τη «φασιστική αντίδραση» όπως έλεγαν οι ΕΛΑΣίτες… Το ότι όμως θα έρχονταν ανήμερα των Χριστουγέννων ο Τσώρτσιλ και θα κατέλυε στη Μ. Βρετανία, φιλοξενούμενος του Παπανδρέου, δεν το γνώριζαν ως τότε.

– Και ο Τσώρτσιλ αιφνιδιαστικά πήρε την απόφαση να επισκεφτεί την Αθήνα ανήμερα των Χριστουγέννων. Μπήκε απ’ το πρωί στο Skymaster του και με συνοδό του τον υπουργό εξωτερικών  Ήντεν κατευθύνονταν προς στην Ελλάδα. Κι όπως τοSkymaster έσχιζε τους ουρανούς, οι δυο Βρετανοί αξιωματούχοι με τα πούρα και τα ουίσκι τους κατέστρωναν ασταμάτητα τα σχέδιά τους για την κατακτημένη Ελλάδα.

* Τον Παπανδρέου θα τον αντικαθιστούσαν με τον Πλαστήρα.

* Θα διόριζαν αντιβασιλέα τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, ώσπου να φέρουν τον Γεώργιο.

* Θα χτυπούσαν αμείλικτα και ανελέητα τον ΕΛΑΣ μέχρι να σταματήσει κάθε ίχνος αντίδρασης.

* Και εν ανάγκη θα δημιουργούσαν εμφύλιο πόλεμο.

– Και όπως το Skymaster προσγειώθηκε στο Ελληνικό, δόθηκε η διαταγή να συνεχίσουν τα Αγγλικά τανκς και τα πυροβόλα το θεάρεστο έργο εξόντωσης των ΕΛΑΣιτών. Αλλά καθώς οι εντεταλμένοι του ΕΛΑΣ αδημονούσαν να βάλουν φωτιά και να γίνουν τα πάντα στάχτη, εντελώς αναπάντεχα η ηγεσία τους έδωσε διαταγή να αφήσουν τα πάντα όπως είναι, γιατί ήρθε ο Τσώρτσιλ και τους καλεί σε σύσκεψη. Η ανατίναξη τελικά δεν έγινε…

– Ο Τσώρτσιλ το βράδυ των Χριστουγέννων με το επιτελείο του όλο ανέβηκαν στο καταδρομικό Αίας (Έϊτζαξ το πρόφεραν οι Άγγλοι), που ήταν αγκυροβολημένο στον Πειραιά και το πλήρωμά του είχε οργανώσει προς τιμή του πάρτι. Ζήτησε μάλιστα να παραστεί και ο Δαμασκηνός, προκειμένου να γνωριστούν καλύτερα και ν’ αναλάβει ο αρχιεπίσκοπος την αντιβασιλεία της Ελλάδας. Μάλιστα όταν ανέβηκε στο καταδρομικό, μόλις τον αντιλήφθηκαν οι μεθυσμένοι Βρετανοί ναύτες που γλεντοκοπούσαν, τον θεώρησαν ως έναν… δικό τους μεταμφιεσμένο και ξέσπασαν σε χλευασμούς, ώσπου σε λίγο η παρεξήγηση λύθηκε!

– Δεν θ’ αργήσουν να καταφτάσουν και οι Σκόμπυ, Λήπερ και Παπανδρέου! Και στη σύσκεψη που ακολούθησε ύστερα από το γλέντι, αποφασίστηκαν πράγματα εναντίον των Ελλήνων, ερήμην των Ελλήνων! Ο Παπανδρέου μάλλον δεν είχε ακόμα αντιληφθεί τις Αγγλικές προθέσεις.

Και ορίστηκε να γίνει η μεγάλη σύσκεψη της Αθήνας την επαύριο, 26 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του υπουργείου εξωτερικών, με τη συμμετοχή μάλιστα και εκπροσώπων του ΕΛΑΣ.

Και προτού δούμε τα όσα επακολούθησαν μετά τη σύσκεψη, ας σημειώσω τρείς απορίες μου, που, όσο και αν έχω ψάξει, απάντηση δεν μπόρεσα να δώσω.

Πρώτη: Από ποιον και γιατί δόθηκε η διαταγή να μη γίνει η ανατίναξη του ξενοδοχείου Μ. Βρετανία και της γύρω περιοχής; Μήπως αυτές οι υπόγειες διαδρομές των συμφωνιών ήταν πιο δαιδαλώδεις, πιο βρώμικες και πιο σκοτεινές ακόμα κι απ’ τις διαδρομές των υπονόμων της Αθήνας; Η ιστορία θα το καταγράψει, αλλά τότε δεν θα ζω, ώστε να το μάθω…

Δεύτερη: Σύμφωνα με το ημερολόγιο του Σκόμπυ ότι βρήκαν οι Άγγλοι και περισυνέλλεξαν έναν τόνο δυναμίτιδας( για 500 περίπου κιλά μιλούν άλλοι) στις 26 Δεκεμβρίου, γεννάται το ερώτημα: πως την ανακάλυψαν οι Άγγλοι τη συγκεκριμένη μέρα; Δηλαδή την επαύριο κιόλας της απαγόρευσης για την ανατίναξη;… Ένας ιστοριοδίφης που σέβεται την ιστορία δεν μπορεί να δεχτεί ποτέ τέτοιες συμπτώσεις. Πολλώ μάλλον να τις θεωρήσει ως ιστορικά γεγονότα.

Τρίτη: Το πρωί της Τετάρτης 27 Δεκεμβρίου ο Τσώρτσιλ καθώς έβγαινε από το κτίριο της βρετανικής πρεσβείας και επρόκειτο να μπει σε θωρακισμένο αυτοκίνητο, για να παρακολουθήσει από κοντά και να απολαύσει το κροτάλισμα των πυροβόλων, τις εκρήξεις των όλμων, να οσμιστεί το μπαρούτι, δέχτηκε πυροβολισμό από ελεύθερο σκοπευτή από ύψωμα! Η σφαίρα αστόχησε απελπιστικά. Αθέλητα άραγε ή ηθελημένα; Η ιστορία καλείται να δώσει τις απαντήσεις.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email