Χώρα Αγιά

Ομιλητής στην επετειακή διημερίδα του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου ο Μίλτος Ζιάκας

Στην επετειακή διημερίδα του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ), με θέμα «Η δύναμη της γλώσσας-αόρατη γέφυρα», με την οποία γιορτάστηκαν τα 70 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Γλωσσών του ΙΜΧΑ, μίλησε ο Μίλτος Ζιάκας, MSc. Project Management and Program, πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής, και προϊστάμενος των ΚΕΠ Δήμου Αγιάς.

Οι εργασίες της διημερίδας πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 21 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΜΧΑ «Βασίλειος Λαούρδας».

Ο γνωστός Μελιβοιώτης προπονητής ποδοσφαίρου ανέπτυξε το θέμα “Αθλητισμός στα Βαλκάνια και η έξαρση της βίας στο ποδόσφαιρο”.

“Η ενασχόλησή μου με το ποδόσφαιρο τα τελευταία 30 χρόνια σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, διεθνές επίπεδο” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζιάκας “η επαφή με προπονητές, αθλητές και φίλους φιλάθλους των Βαλκανικών χωρών, αλλά και ο θάνατος νεαρού φιλάθλου τον Αύγουστο του 2023, μου έδωσαν το έναυσμα για μια σύντομη έρευνα για τον αθλητισμό και την έξαρση της βίας στα Βαλκάνια.

Ο μέγας οραματιστής Ρήγας Βελεστινλής οραματίστηκε την συνομοσπονδία των Βαλκανικών χωρών, στηριζόμενος στο κοινό τους παρελθόν. Σημαντικό ρόλο και όχημα φιλίας ,συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης θα έπαιζε ο αθλητισμός. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τέλεση Βαλκανικών αγώνων με κύριο σκοπό την κατάρρευση προκαταλήψεων άλλων ξένων χωρών για Βαλκάνιους λαούς, αλλά και να αναδειχθεί η κουλτούρα τους και η ειρηνική συμβίωση μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων.

Το όραμα του Βελεστινλή έγινε πραγματικότητα με την τέλεση των πρώτων Βαλκανικών αγώνων στην Αθήνα το 1929 που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Στο πέρασμα των χρόνων, παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε μεταξύ των Βαλκάνιων χωρών, το ποδόσφαιρο σε αυτές μετατράπηκε σε πεδίο αντιπαράθεσης και ακραίων φαινομένων βίας.

Παρατηρείται ότι η φτώχεια, η ανεργία, και τα πλείστα προβλήματα κατά καιρούς στα Βαλκάνια, έδωσαν την δυνατότητα σε επιτήδειους να προσηλυτίσουν νέους σε οργανώσεις για αλλότριους σκοπούς, με αποτέλεσμα από τις εκδηλώσεις βίας τα τελευταία 40 χρόνια να έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη λίστα δολοφονημένων αγοριών σε όλες τις Βαλκάνιες χώρες.

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα γιατί σε άλλες χώρες (Αγγλία-Ισπανία- Γαλλία-Ιταλία) η βία έχει τιθασευτεί; Είναι η κουλτούρα τους; Η αθλητική τους παιδεία, που λείπουν από εμάς τους Βαλκάνιους; Η απάντηση είναι όχι, δεν υστερούμε σε κάτι και όλα περικλείονται γύρω από την έλλειψη αποφασιστικότητας που άλλες ευρωπαϊκές χώρες επέδειξαν χωρίς καμμιά έκπτωση στα μέτρα πάταξης κατά της βίας.

Αποφασιστικότητα χρειάζεται, λοιπόν, από τις κυβερνήσεις των Βαλκάνιων χωρών, λήψη κοινών αδιαπραγμάτευτων μέτρων μεταξύ των Βαλκάνιων κυβερνήσεων κατά της βίας, με συμμετοχή φορέων προς αυτή την κατεύθυνση της ιδέας ότι τα Βαλκάνια μας ενώνουν.

Μέσα λοιπόν από την σκέψη του δημιουργικού ποδοσφαίρου οι Βαλκάνιοι και την πίστη μας στο όραμα του Ρήγα Φεραίου, μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε θετικά την επόμενη περίοδο, και γιατί όχι οι Βαλκανικές χώρες με αποφασιστικότητα και θέληση να διεκδικήσουν στο μέλλον μια μεγάλη διοργάνωση όπως το Παγκόσμιο ή το Ευρωπαϊκό κύπελλο”.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email