Χώρα Αγιά

Σοφία Μαυρίδου, η προστάτιδα των αδέσποτων

Σοφία Μαυρίδου, η προστάτιδα των αδέσποτων

Μια γυναίκα στον Αγιόκαμπο

που αφιερώνει ψυχή, χρόνο, χρήμα για τη σωτηρία τους

Μας μιλάει για τον προσωπικό της αγώνα και τον συλλογικό

μέσω της Φιλοζωικής Ένωσης Παραλιών Δήμου Αγιάς

(Συνέντευξη στον Νίκο Γουργιώτη για την εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” τον Ιούνιο του 2020)

Τη Σοφία Μαυρίδου μπορείς να τη δεις κι ως μια ιδιαίτερη περί­πτωση ανθρώπου. Κουβαλάει πολλή ενέργεια πάνω της. Γίνεται εύκολα αντιληπτό στη βάδισή της, στην κίνησή της, στις έντονες χειρονομίες της. Αν μη τι άλλο, δυναμική γυναίκα. Αρκετοί είναι αυτοί, Αγιώτες και Λα­ρισαίοι, που τη γνώρισαν τα τελευταία χρόνια ως εργαζόμενη στο πλάι του συζύγου της σε γνωστό ταχυφαγείο σε κεντρικό σημείο του Αγιοκά­μπου. Οι πολλοί, όμως, την έμαθαν από την απύθμενη τρέλα, ας μας επι­τραπεί η έκφραση, που κουβαλάει μέσα της για τα σκυλιά και δη για τα αδέσποτα. Μια τρέλα για κάποιους παρεξηγήσιμη, για άλλους όχι. Πα­ροιμιώδης η αγάπη της για τα εγκαταλελειμμένα αδέσποτα, για τα σκυλιά του δρόμου. Μεγάλος και καθημερινός ο αγώνας της να τα περιθάλψει, να τα ταΐσει, να τα δώσει κάπου σίγουρα για υιοθεσία. «Χαλάει» τον ίδιο της τον εαυτό για να τα σώσει. Στενοχωριέται, αγχώνεται, πονάει γι’ αυτά. Έκλαψε πολύ και για την περσινή μαζική δηλητηρίαση 40 αδέσπο­των σκύλων στην Αγιά και για την προ ενός μηνός σχεδόν εξόντωση άλ­λων 11 στον Αγιόκαμπο.

Προστάτιδα, αγία των αδέσποτων θα μπορούσε εύκολα να χαρα­κτηριστεί χωρίς υπερβολή, και με αυτήν την προστάτιδα θελήσαμε να συζητήσουμε, κάτι που με ευχαρίστηση το αποδέχτηκε.

Κυρία Μαυρίδου, ποιο είναι το όνομα του φιλοζωικού συλλό­γου, του οποίου είστε και πρόεδρος, πόσα είναι τα μέλη του και πείτε μας από πότε εσείς προσωπικά ασχολείστε με τα αδέσποτα και τι σας έχει ωθήσει σ’ αυτό;

Ο σύλλογός μας είναι Φιλοζωική Ένωση φυσικών προσώπων, αφορά τα παράλια του Δήμου Αγιάς και φέρει το χαριτωμένο όνομα «Φατσούλες». Έχει 20 μέλη και το διοικη­τικό συμβούλιο αποτελείται, εκτός από μένα, από τις Ευφροσύνη Τσιώ­νου, αντιπρόεδρο, Αικατερίνη Νικολίτσα γραμματέα, Μαρία Σωτηριάδου ταμία και μέλος την Ελένη Δημηνίκου. Εγώ ασχολούμαι ενεργά με το ζήτημα των αδέσποτων τα τε­λευταία επτά χρόνια. Η ανιδιοτελής αγάπη μου απέναντι στα ζώα, καθώς και η απαράδεκτη συμπεριφορά πολλών εκ των κατοίκων της περιοχής προς αυτά, με ώθησαν ουσιαστικά σ’ αυτό. Πρόκει­ται για ανυπεράσπιστα πλάσματα που κακοποιούνται σωματικά και ψυχικά. Η κακοποίηση και η πλήρης εγκατάλειψη, τόσο των αδέσπο­των, όσο και των δεσποζόμενων, είναι στην περιοχή μας δυστυχώς πολύ μεγάλη. Σκυλιά κάθε είδους, ηλι­κίας, φυσικής κατάστασης και ράτσας εγκαταλείπονται στην τύχη τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με αποκορύφωμα το φθινόπωρο. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουρ­γείται από τα δεσποζόμενα που δεν εί­ναι στειρωμένα και πολλαπλασιά­ζονται ανεξέλεγκτα σε κάθε σημείο της περιοχής. Όλα αυτά με εξοργί­ζουν και με ωθούν στο να θέλω να τα βοη­θήσω και να τα προστατέψω.

Οικονομικά πως ανταπεξέρχεσαι στις απαιτήσεις των αδέσπο­των που ταΐζεις ή οδηγείς στον κτηνίατρο;

Στην αρχή, πριν τη δημιουργία του συλλόγου, πλήρωνα τα πάντα από την τσέπη μου. Σιγά σιγά, όμως, άρχισε να αναγνωρίζεται ο αγώνας μου και να βρίσκω συμπαραστάτες τόσο οικονομικά, όσο και πρακτικά και ψυχικά. Εκτός από τις δωρεές και εισφορές των μελών, αλλά και απλών πολιτών, σημαντική βοήθεια προσφέρει ο Δήμος Αγιάς. Ο αρμό­διος για το θέμα των αδέσποτων δημοτικός σύμβουλος Νίκος Τσιαγκά­λης ανταποκρίνεται πάντα με προθυμία και έχει συνάψει συνεργασία με το­πικό κτηνίατρο καλύπτοντας μεγάλο μέρος των εξόδων.

Πως προκύπτουν τα αδέσποτα ζώα;

Το μόνο σίγουρο, και πρέπει να γίνει κατανοητό αυτό στους πολέ­μιους, είναι ότι δεν φυτρώνουν! Προκύπτουν από συνεχείς, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, γέννες των δεσποζόμενων ζώων, καθώς τα αδέ­σποτα είναι στην πλειοψηφία τους στειρωμένα. Η κατοχή σκύλου είναι παρεξη­γημένη στην περιοχή. Το ότι έχω ένα σκύλο για φύλακα δεν ση­μαίνει ότι του πετάω ένα κομμάτι ψωμί όποτε θυμάμαι και τέλος. Η κα­τοχή ζώου σημαίνει φροντίδα, εμβόλια, στείρωση και δήλωση κατόχου όπως ανα­φέρει η νομοθεσία. Για να καταλάβετε το μέγεθος σκεφτείτε πως ένα θη­λυκό γεννά από 6 έως 12 μικρά κάθε φορά επί δύο φορές τον χρόνο. Απλά μαθηματικά.

Πόσα συγκεντρωμένα αδέσποτα έχετε αυτήν την εποχή; Πόσα αδέσποτα μαζεύονται από τους δρόμους της περιοχής ετησίως;

Στους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, καθώς δεν υπάρχει κυνο­κομείο στην περιοχή, αυτήν την περίοδο φιλοξενούνται περίπου εκατό. Για το 2020, μέχρι στιγμής έχουμε μαζέψει πάνω από 80 ζώα, στην πλει­οψηφία τους εγκαταλελειμμένα κουτάβια. Τα προηγούμενα τρία χρόνια έχουμε μαζέψει, περιθάλψει και προωθήσει σε υιοθεσίες αμέτρητα ζώα.

Πόσα αδέσποτα υπολογίζεις ότι έχεις βοηθήσει εσύ προσωπικά ως σήμερα;

Είναι τόσα πολλά που σταμάτησα πλέον να μετράω.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε αδέσποτα;

Πρώτα απ’ όλα οφείλουν να συμμορφωθούν οι ιδιοκτήτες με τη νομοθεσία και να προχωρήσουν άμεσα καταγραφή και στειρώσεις. Έπειτα να πραγματοποιούνται έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς, Δήμος και Αστυνομία, και, τέλος, βασικότατο, να πάψουν οι δημότες να τα εγκαταλείπουν και συγχρόνως να διαμαρτύρονται.

Υπάρχουν νόμοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Σε τι αφορούν; Εφαρμόζονται;

Η νομοθεσία είναι σαφής όσον αφορά την κατοχή, αντιμετώπιση και συμπεριφορά των ιδιοκτητών προς τα ζώα. Δυστυχώς δεν εφαρμόζε­ται πάντα και όσες φορές επεβλήθησαν ποινές, αυτές ήταν αρκετά ελα­στικές με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν αποτρεπτικά.

Θεωρείτε ότι μπορεί να βελτιωθεί το υπάρχον νομοθετικό πλαί­σιο, και, αν ναι, πως;

Βεβαίως, και μπορεί και πρέπει. Πρώτα από όλα πρέπει να θεσμο­θετηθεί Αστυνομία ζώων, όπως υπάρχει σε όλα τα πολιτισμένα κράτη. Επίσης, με νόμο να εισαχθεί στα σχολεία μάθημα ευαισθητοποίησης των παιδιών ώστε να μαθαίνουν να σέβονται και να αγαπούν τα ζώα και, τέ­λος, να εφαρμόζεται ο νόμος χωρίς εξαιρέσεις και ελαφρυντικά. Ας μην ξεχνάμε πως ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από τον τρόπο που συ­μπεριφέρο­νται οι πολίτες της στα ζώα.

Ποια η συνεργασία σας με τον Δήμο Αγιάς;

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Αγιάς ανταποκρίνεται όλο και πε­ρισσότερο σε πολλούς τομείς, όπως στις στειρώσεις, των οποίων ανα­λαμβά­νει ένα μέρος των εξόδων, και στην ενημέρωση των πολιτών. Ελ­πίζουμε η κατασκευή του δημοτικού κυνοκομείου, που όπως ενημερω­θήκαμε έχει εγκριθεί από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», να συμβάλει απο­τελεσματικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Έχετε γενικότερα βοήθεια από κάπου αλλού; Βοηθάει ο κό­σμος;

Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί ευαισθητοποιημένοι φιλόζωοι πολίτες που αναγνωρίζουν και στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθειά μας. Άλλοι μας ενισχύουν οικονομικά, άλλοι συνδράμουν με τροφές και φάρμακα και άλλοι απλά προσφέρουν την αγάπη τους στα ζώα, που κι αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό.

Υιοθεσίες γίνονται;

Πάρα πολλές ευτυχώς. Στο αρχείο που διατηρώ έχει προστεθεί και τέταρτο κλασέρ.

Γνωρίζω ότι συχνά σας στέλνουν τόνους τροφές από τη Γερμα­νία; Πως προκύπτει αυτό;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γερμανία και διατηρώ στενές επα­φές με πολίτες και φιλοζωικά σωματεία στη χώρα. Μέσω των κοινωνι­κών μέσων δικτύωσης έχω έρθει σε επαφή με αξιόλογους ανθρώπους που μας στηρίζουν πλέον σε όλα τα θέματα των αδέσποτων ζώων.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Δείτε και αυτά:​