Χώρα Αγιά

Ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος Παναγιώτης Αρχοντής

Ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος Παναγιώτης Αρχοντής

Όταν το χόμπι γίνεται… πάθος

Πως ένας αρτοποιός με σπουδές… μουσικολογίας

μονοπωλεί το ενδιαφέρον πανθεσσαλικά με τις καιρικές του προγνώσεις

 

Συνέντευξη στον Νίκο Γουργιώτη τον Ιούλιο του 2021 για την εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

Σας την παραθέτουμε για να γνωρίσετε καλύτερα τον συνεργάτη μας σε θέματα καιρού στη “Χώρα Αγιά”. Τον συνεργάτη μας, μα κυρίως καλό μας φίλο Πάνο Αρχοντή…

 

Ο Παναγιώτης Αρχοντής είναι ερασιτέχνης μετεωρολόγος. Γεννή­θηκε το 1992 και ζει μόνιμα στην Αγιά, όπου εργάζεται στο αρτοποιείο του πατέρα του. Η αγάπη του από μικρό παιδί για το χιόνι, τον οδήγησε γρήγορα στα δύσκολα, αλλά τόσο ενδιαφέροντα και μαγικά, μονοπάτια της μετεωρολογίας. Οι σπουδές του και το πτυχίο του στη μουσικολογία σίγουρα δεν του έδωσαν τα εφόδια για να μπορεί να κάνει προγνώσεις. Αυτά τα απέκτησε χάρη στον ζήλο του, στη θέλησή του, στην εσωτερική του έντονη επιθυμία να ανακαλύψει πως ο καιρός μπορεί να αλλάζει από στιγμή σε στιγμή, από μέρα σε μέρα, από εποχή σε εποχή, μέσα από συ­νεχή προσωπική μελέτη πάνω στα μετεωρολογικά δεδομένα.

Γρήγορα το χόμπι έγινε πραγματικό πάθος. Ο Πάνος, όπως τον φωνάζουν όλοι στην Αγιά, μέσα σε λίγα χρόνια, δημιουργώντας αρχικά το blog meteoagia και, εν συνεχεία, την ιστοσελίδα meteo-thessalia.gr, έγινε ο αγαπημένος πολλών για τα τερτίπια του καιρού, τόσο στον νομό Λάρισας, όσο πλέον και σ’ όλη τη Θεσσαλία.

Φέτος δε (σ.σ. Ιούλιος 2021), το «μπαμ» γι’ αυτόν έγινε με την καιρική κάμερα που τοποθέτησε στον Αγιόκαμπο. Μια κάμερα που ήρθε να προστεθεί σε άλ­λες 24 που έχει τοποθετήσει στα πιο χαρακτηριστικά και επισκέψιμα μέρη της Θεσσαλίας, μέσα από τις οποίες ο καθένας μ’ ένα μόνο κλικ στον υπολογιστή του ή στο κινητό του τηλέφωνο μπορεί να ξέρει ανά πάσα στιγμή πως είναι ο καιρός σε κάθε ένα από αυτά τα μέρη. Χαρα­κτηριστική είναι η περίπτωση του Αγιοκάμπου για την επιτυχία αυτών των καμερών, που στον ένα μήνα λειτουργίας της έχει 100 χιλιάδες θεά­σεις. Εκατό χιλιάδες δηλαδή άτομα από τα μέσα Ιουνίου ως σήμερα επέ­λεξαν να δουν τι θάλασσα έχει ο Αγιόκαμπος προφανώς για να κατέβουν στην παραλιακή ζώνη της Αγιάς για το μπάνιο τους.

Θελήσαμε να σας παρουσιάσουμε ποιος είναι πραγματικά αυτός ο τύπος. Ο αρτοποιός – μουσικολόγος – μετεωρολόγος. Με χαρά δέχθηκε την πρόσκλησή μας για τη συνέντευξη που ακολουθεί.

Κύριε Αρχοντή πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τις προγνώσεις;

Επίσημα ξεκίνησα το 2010 όταν και δημιούργησα το blog μου με την ονομασία meteoagia στο οποίο ανέβαζα τοπικές προγνώσεις για την πε­ριοχή της Αγιάς.

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη μετεωρολογία;

Με ώθησε η αγάπη μου από πολύ μικρός για τα καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα η αγάπη που είχα για το χιόνι και η προσμονή αυτού κάθε χει­μώνα. Χαρακτηριστικά, σας λέω, από την ηλικία των επτά ετών θυμάμαι να περιμένω, για ώρες πολλές φορές μέσα στο κρύο, κάτω από τη λάμπα της ΔΕΗ που υπάρχει μπροστά στο σπίτι μου, πότε θα πέσει η πρώτη νι­φάδα!

Πως «γεννήθηκε» το site meteo-thessalia.gr;

Με την πάροδο του χρόνου, ο κόσμος, όχι μόνο της Αγιάς, αλλά σταδι­ακά κι όλης της Θεσσαλίας, με θέρμη, αγάπη και ιδιαίτερο ενδιαφέρον αγκάλιασε το blog meteoagia, οπότε προέκυψε η ανάγκη για κάτι πιο επίσημο με προγνώσεις που θα αφορούσαν όλη τη Θεσσαλία, ανάγκη που είχε ως απόρροια το meteo-thessalia, ένα site στο οποίο πρώτη θέση έχουν οι προγνώσεις για την Περιφέρειά μας.

Ποιοι βοήθησαν στο συγκεκριμένο εγχείρημα;

Όλα τα ξεκίνησα μόνος μου, χωρίς καμιά βοήθεια. Σταδιακά στο site, όμως, ήρθαν συνεργάτες, οι οποίοι βοηθάνε και με προγνώσεις, αλλά και σε τεχνικά ζητήματα. Προγνώστες – μετεωρολόγοι είναι οι Κωνσταντί­νος Δανιήλ και Σάββας Σίσκος, ενώ το τεχνικό κομμάτι έχει αναλάβει ο Βησσαρίωνας Μπακάλης.

Είναι μια ενασχόληση που αποδίδει οικονομικά ή να υποθέσω ότι συμβαίνει το αντίθετο;

Η αλήθεια είναι πως όχι απλά δεν βγάζω χρήματα από όλη αυτήν την ιστορία, αλλά απεναντίας ξοδεύω πάρα πολλά σε κάμερες, σταθμούς, και συντηρήσεις αυτών. Επίσης για να συνεχίσει να υπάρχει το site πρέπει κάθε μήνα να πληρώνω ένα συγκεκριμένο αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό.

Τι μπορεί να βρει κάποιος σ’ αυτό;

Ο καθένας που μπαίνει στο site μας μπορεί να βρει αναλυτικές προγνώ­σεις για τη Θεσσαλία, για τη βόρεια χώρα, για την πόλη της Θεσσαλονί­κης, αναλυτικές πανελλαδικές προγνώσεις, κατά διαστήματα πανευρω­παϊκές, όπως επίσης και μηνιαίες μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις. Επιπλέον, μπορεί να δει όλες τις καιρικές μας κάμερες, τους μετεωρολογικούς σταθμούς, άρθρα γνώσης, επιστημονικά, καιρικά γεγονότα και περιβαλ­λοντικά νέα.

Μιλήσατε για κάμερες. Κάμερες, όπως γνωρίζω, εγκατεστημένες σε πολλά μέρη της Θεσσαλίας, οι οποίες δίνουν την καιρική κατάσταση ανά πάσα στιγμή για όλη την Περιφέρειά μας. Πέστε μας πόσες είναι και που βρίσκονται;

Το site μας για την ώρα αριθμεί 25 καιρικές κάμερες που είναι και οι πε­ρισσότερες που έχουν τοποθετηθεί ποτέ από site στη Θεσσαλία. Τρεις βρίσκονται στην Αγιά, από μία σε Αγιόκαμπο και Πολυδένδρι που βλέ­πουν προς τη θάλασσα, μία στην Αμαλιάπολη Μαγνησίας, δύο στην Ανατολή και μία στη Σπηλιά ψηλά στον Κίσσαβο, τέσσερις στο Πήλιο και συγκεκριμένα στα Χάνια, στο Βένετο, στον Λαύκο και στο Χορευτό, δύο στην Ελάτη Τρικάλων, μία στο Περτούλι, μία στους Κωφούς Μα­γνησίας, μία μέσα στη Λάρισα, από μία στο Λιβάδι και στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας όπου έχουμε την εικόνα του μεγαλύτερου βουνού της χώρας, του Ολύμπου, μία στην πανέμορφη λίμνη Πλαστήρα, μία στα απίστευτα Μετέωρα, μία στο Νεραϊδοχώρι, μία στη Σκοπιά Φαρσάλων και μία στη ξακουστή μας Σκόπελο.

Πότε μπήκε η πρώτη κάμερα και που;

Στην Αγιά, στο σπίτι μου, το 2010. Έντεκα χρόνια πριν…

Ποιος χρηματοδοτεί την κάθε εγκατάσταση;

Σε πολλές είναι δική μας η επιβάρυνση, και της αγοράς και της εγκατά­στασης, αλλά σε αρκετές τα έξοδα αναλαμβάνουν εξολοκλήρου ιδιώτες που, με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά που βοηθάνε τόσο πολύ στη μετεωρολογική κάλυψη της Θεσσαλίας, και, γιατί όχι – είμαι άλλωστε πεπεισμένος γι’ αυτό – και στην τουριστική προβολή αυτής, αφού οι κάμερες είναι τοποθετημένες σε σημεία εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

Ποιο το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης μιας καιρικής κάμε­ρας;

Το κόστος της δεν είναι μεγάλο και συντήρηση ιδιαίτερη δεν απαιτείται. Αυτό που χρειάζεται είναι παρακολούθηση για το αν δουλεύει σωστά και αν χρειαστεί αντικατάσταση. Το πολύ δαπανηρό είναι η συντήρηση των μετεωρολογικών σταθμών όπου χρειάζονται αρκετά ανταλλακτικά και χρόνος.

Γνωρίζω ότι είστε ιδιαίτερα δημοφιλής για τις προγνώσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι οι κάμερές σας χρησιμοποιού­νται από πάρα πολλούς.

Ο κόσμος όχι απλά παρακολουθεί τις κάμερες, αλλά πραγματικά τα νού­μερα είναι εντυπωσιακά. Καθημερινά μπαίνουν εκατοντάδες άνθρωποι σε κάθε κάμερα ξεχωριστά. Για να σας δώσω μια μικρή ιδέα για το τι συμβαίνει, έως σήμερα στην κάμερα του Αγιοκάμπου, που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ προβολής, έχουν μπει 100 χιλιάδες άνθρωποι σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας της! Όσο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ακολουθούν 25 χιλιάδες άνθρωποι με συνεχή αύξηση. Όλα αυτά, αν­θρώπινο είναι άλλωστε, είναι στοιχεία που με κάνουν να καμαρώνω, αλλά πιστέψτε με, παράλληλα είναι στοιχεία που με κάνουν να προ­σπαθώ μέσα από τη συνεχή μελέτη να βελτιώνομαι και να είμαι πιο προ­σεκτικός και υπεύθυνος με τις προγνώσεις μου.

Αναφέρατε πριν ότι στο site σας αναρτάται και μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις. Πολύ της μόδας είναι εσχάτως αυτές. Θεωρείτε ότι είναι αξιόπιστες;

Όντως πολλοί τελευταία κάνουν μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις και όχι μα­κροπρόθεσμες προγνώσεις γιατί δεν μπορεί να υπάρχει πρόγνωση πέραν των πέντε ημερών, οπότε εκτίμηση είναι ο σωστός όρος. Λίγοι, μετρημέ­νοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, και πολύ λέω, πέφτουν μέσα. Οι δικές μου μακροπρόθεσμες πραγματικά, και είναι κάτι που μπορεί να ελεγχθεί, έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία που αγγίζει και το 90%. Όπως προανέφερα, καμιά εκτίμηση σε βάθος τριάντα ημερών δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη, σου δίνει όμως έναν μπούσουλα για να έχεις μια εικόνα για το πως θα κυλήσει ο επόμενος μήνας σε γενικές γραμμές.

Πόσους μετεωρολογικούς σταθμούς έχετε κ. Αρχοντή και που;

Επτά. Από έναν σε Αγιά, Λάρισα, Ανατολή Αγιάς, Σκοπιά Φαρσάλων, Πυργετό Δήμου Τεμπών, Σοφάδες Καρδίτσας και Κωφούς Μαγνησίας.

Ποιο είναι το κόστος ενός μετεωρολογικού σταθμού;

Το κόστος ενός αξιόπιστου σταθμού ξεκινάει από τα 200 ευρώ και μπο­ρεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 1000, ανάλογα το τι θέλεις και τι μπο­ρείς να διαθέσεις.

Πόσοι μετεωρολογικοί σταθμοί υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα;

Από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών υπάρχουν 484 ενεργοί σε όλη τη χώρα, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία περίπου 60 και πολλοί ακόμη ιδιωτών.

Έχετε συνεργασία με άλλους ερασιτέχνες προγνώστες ή με παρόμοια
site;

Όχι, παρά μόνο με καιρικές ομάδες στο facebook που δημοσιεύουμε τις προγνώσεις μας, αλλά και διάφορες άλλες ομάδες ειδησεογραφικές.

Με την ΕΜΥ;

Όχι δεν υπάρχει καμιά συνεργασία με την ΕΜΥ και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι λάθος. Θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις γνώσεις των ερα­σιτεχνών μετεωρολόγων για καλύτερες προγνώσεις. Αλλιώς είναι να κα­τοικείς χρόνια στη Λάρισα και να ξέρεις το κλίμα της περιοχής κι αλλιώς να είσαι στην Αθήνα και να βγάζεις πρόγνωση για τη Λάρισα που την έχεις επισκεφθεί δυο φορές κι αν σε όλη σου τη ζωή.

Τελικά, είναι δύσκολο ή εύκολο να είσαι μετεωρολόγος; Είναι θέμα
σπουδών, θέμα καλής γνώσης των μαθηματικών ή το διαδίκτυο τώρα σου παρέχει όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία που χρειάζεσαι για την πρόγνωση;

Όταν θες κάτι πολύ, τότε τίποτα δεν είναι δύσκολο, αρκεί να το πιστέψεις και να το κυνηγήσεις. Σίγουρα, το να σπουδάσει κάποιος μετεωρολογία είναι ότι το καλύτερο, καθώς παίρνεις πολλές γνώσεις που από αλλού μπορεί να μην τις πάρεις. Χρειάζονται ασφαλώς τα μαθηματικά και ιδιαί­τερα η φυσική. Πλέον, τα αριθμητικά μοντέλα καιρού βγάζουν την πρό­γνωση απευθείας χωρίς να χρειαστεί να υπολογίσεις εσύ εξισώσεις, όπως γινόταν πριν από εκατό χρόνια για παράδειγμα. Έχουν απλουστευτεί κατά πολύ οι διαδικασίες. Απαιτείται, όμως, συνεχής μελέτη, πράγμα που κάνω και ‘γω, καθώς το κλίμα μεταβάλλεται και θα μεταβάλλεται συνε­χώς.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email